Uha! Alle de fejl.

Uha! Alle de fejl.

Der findes ikke meget vi kan samles mere om end fejl, især andres fejl.

Fejl er noget vi alle besidder uanset hvad hudfarve, baggrund, løn eller holdninger.

Andres fejl kan give os suset. Vi behøver ikke at se vore egne fejl. Når vi ser andres fejl, føler vi os selv lidt mere retfærdige. Kan en gruppe rotte sig sammen og angribe andres fejl bliver det endnu bedre.

Vi ser det på debatter på Facebook og i almindelighed. Debatter er til for at få mere klarhed over et tema eller en læresætning. Vore dages debatter rammer helt ved siden af. De opfylder ikke debattens hensigt. I debatter sviner vi hinanden til med ukvemsord. Manipulerer og misforstår hinanden i en sådan grad, at en debat er fuldstændig meningsløs.

Tonen i den offentlige debat er hård og giver intet billede af noget brugbart. Folk der lytter til offentlige debatter bliver hverken klogere eller dummere.

Der er ikke ret mange der i vore dage ønsker at være med i debatter; fordi det er en alt for hård tone og formålet virker meningsløst. Folk har ingen pli. De forstår ikke at vise deres modpart respekt. Det forekommer enorm barnligt, det man bliver konfronteret med.

Vores debat kultur har ingen nyanser. Alt er sort/hvidt og det er brandærgeligt. Vi får aldrig noget at se fra en ny vinkel; fordi vi inspirerer ikke hinanden.

Debat er ikke en slåskamp, hvor vi kan slå hinanden ihjel med ord. Folk vælter sig over hinanden for at rette på de mindste petitesser. Det er trist at se og opleve.

Uden debat bliver det hele ensrettet og formeløs; men en debat skal være konstruktion.

I en debat har du et eller andet menneske, eller flere personer i røret som det hedder. Det er jo ikke en robot. Når det handler om mennesker der debatteret eller samtaler, er der altid en modtager og en giver.

Hvordan ser du din modpart? Er det din fjende? Kan du tåle at se din modpart i øjnene dagen efter. Ser du din modpart som en der er helt forkert.

Vi skal med andre ord, finde en bedre måde, at udbrede den gode, demokratiske, mangfoldige og eftertænksomme debatkultur, som var det ringe i vandet.