Kategoriarkiv: Ærlighed

Det går fint, Tak

Det går fint, Tak!

Går det godt at fortælle sine omgivelser sandheden? – I de fleste tilfælde ”nej”. Derfor opbygger vi facaden.

Ingen af os ønsker at gå med maske; men vi løber en stor risiko ved at være ærlig.

Jeg har ondt i sindet. Det tør ingen fortælle. Jeg risikerer en forværring med en sådan ærlig udtalelse. Fællesskaber er ikke modne til sådanne tilkendegivelser. Ganske mange kirker dumper også, når det gælder at forstå, og tage sig af den slags. Vi er voksne og overfølsomme, uerfarne personligheder. Vi er gået ind i et ødelæggende mønster som hedder: andres ulykke, min succes.

Når nogen opdager min virkelige tilstand, bliver jeg kastebold og genstand for noget, som kan gøre det helt af med mig på længere sigt, eller forværre hele situationen. Jeg må stille op som forsøgskanin for uerfarne og uforstandige personligheder. Det forårsager en håbløs fremtid. – Det ser ud som om de overhovedet ikke har noget hjerte. Ordene har de i munden; men de græder ikke med de grædende. Det er desværre sådan det er for de flestes vedkommende.

Hermed kommer facaden frem. Vi fremstår som nogen der har styr på tingene. Jo, vi kan tale med psykologer, og i nogle tilfælde de nærmeste i familien; men vennerne vi har, kan vi ikke tale med.

Hvorfor dropper vi ikke bare facaden? – Hvorfor ikke bare sige det, som det er. Hvordan vi har det.  – Fordi at omgivelserne der spørger til os, forventer et positivt svar ellers lukker de af. Når nogen spørger: Hvordan har du det?  – Forventer vi at personen svarer: Det går fint, Tak!

Når personen siger: Det går ikke så godt. Jeg har det forfærdeligt. Da bliver det et helt chok for personen, der spurgte og han skynder sig væk.

Personen svarede ærligt: Jeg har tryk for brystet, problemer med ægteskabet, søvnbesvær – uha, uha da da. Lad mig komme væk. Vi ved ikke hvad vi skal svare på et ærligt svar og vi skynder os væk.

Et ærligt svar: Slår benene væk under de fleste af os.

Menneskets største frygt er at blive gennemskuet. Det er ydmygende. – Erfaringerne viser at omgivelserne opfatter andres problemer som negativt.

Inderst inde er ingen bange for at blive gennemskuet. Det ser bare sådan ud. Frygten for at blive misforstået og forkastet er i stedet for årsagen til facaden og svaret: Jeg har det fint, tak. – Desværre, ingen kan tåle at høre sandheden.

Facaden er en måde at beskytte sig selv. Det bliver sikkert ved med at være sådan. Hvem i alverden tror at det vil ændre sig nogensinde?  – Måske en enkelt forsvarsløs, håbefuld, naiv person med et problem.

Et konstruktivt svar må komme på et tidspunkt under en samtale af dybtgående art.

Mange kender til tankemylder som forårsager angst, bekymringer m.m. – Det gør det svært at fungere normalt.

Svagheder kan vendes til styrker. – Bekymring kan vendes til konstruktivt tænkende.

Det er ikke negativt at tale om sine følelser, sætte ord på. Det er guld værd.

Omgivelserne må lære at forstå andres følelser.

Lad være med at forestille dig livet som en dans på roser. – Sig dog tingene som de er i stedet for. Det er ikke grænseoverskridende, at sige hvordan vi har det.

Vi skal dog ikke hele tiden konfrontere omgivelserne med vores problemer.

Omgivelserne skal være vores hjælp, og derfor bør vi også dele liv med hverandre. Det kan ikke bare åbne op; men også forandre tilstanden helt naturligt i passende tempo.

Det letteste er at fortælle tingene som de er.

Et samfund skal selvfølgelig ikke bygges af folk som bare står og græder. Det skal være i balance.

Den der står nærmest, skal kunne tåle at høre sandheden. Verden er overfladisk – men fællesskab giver tryghed.

Ærlighed

Parraply
Nu er vi i ærlighedens tidsalder.

 

Den som vil vinde i dag skal være ærlig. Ærlighed er vigtigere end perfektion..

Det vi siger offentligt skal være det vi siger i lukket rum.

Det vil sige at vi er autentiske.

Vi skal også indstille os på at gøre noget godt for verden og ikke bare tænke på egen vinding.

I dag taler folk med hinanden om både nederlag og sejre. I tidligere tider talte vi ikke med hinanden om nederlag. Det var flovt og det betød fiasko, og derfor forsøgte vi at skjule det. Det er forlorent og uægte. I vore dage vil vi konfronteres med det ægte, når vi skal relatere til hinanden. Alle ved jo at den stadige succes ikke findes. Når vi skjuler nederlag, problemer for hinanden, ønsker vi dermed at fortælle at vi er de bedste; selvom vi godt ved at det ikke er tilfældet. Dem vi omgås får en følelse af at de ikke er ligeså gode som andre, fordi de jo godt kender til deres egne svagheder. Det er da selvbedrag at forestille sig noget om sig selv som ikke er ægte. Tænk sig at andre mennesker skal narres til at tro, at du er den bedste når det i virkeligheden ikke er tilfældet. Hvem er den bedste? Vi bygger idealbilleder op, og forestiller os hvordan det bedste vil være, og det viser sig at være uopnåelig. Er det chokerende at opdage at du ikke er den bedste; men er i samme båd som alle andre. Jesus er vort forbillede. Han er den bedste og han vil gøre sit værk i os, og lære os at blive sejrende kristne. Det kræver at vi lægger os på alteret, og omgås med Jesus. Han har tid til at lytte! Har du tid til at bede?

Et menneske skal bygge sit liv på virkeligheden, og ikke på en illusion.

Jeg plejede at være svag; men så valgte jeg at nu ville jeg lære at sejre og blive stærk.

At bryde den sociale arv er at ændre sit liv både for ens egen skyld; men også for dem der kommer efter, at de får et anderledes liv. Eksempler findes hos nogen der har haft en dårlig barndom; men som beslutter, at når de selv får børn, vil de, at deres børn skal have andre vilkår end de selv fik. Viljestyrke er et redskab der er nødvendigt for at overleve. Lad dig ikke skræmme af at ind imellem gå i knæ. Det giver ekstra motivation når modvinden vil blæse dig omkuld. Blæser du omkuld er der ikke andet at gøre, end at rejse sig igen.

Viljestyrke spiller en stor rolle for at få det hele til at balancere.

Livsbetingelser er afhængig af viljestyrke.

Brug ikke for meget tid på dine svagheder, for det nedbryder, sæt hellere fokus på alt det gode i dit liv. Svaghed kan forvandles til styrke.

Konklusion: Rejs dig en gang mere end du falder. Det er at vinde.

Vi vinder