Rosen

Rosen
Rosen

Rosen er nok den mest populære blomst i haven. Den kaldes for havens dronning. Der er skrevet sange og salmer om rosen. Bibelen skriver også om rosen.

Lige fra historiens begyndelse har rosen været betagende for mennesket. Jeg skal ikke gå i detaljer med hvornår historien begyndte. En ting er sikkert. Det var før min tid. Det at beskæftige sig med, hvornår historien begyndte, er alt for stor en tanke til mig. Jeg behøver jo egentlig heller ikke vide det. Det jeg kan sige er at mennesket i hvert fald har glædet sig over rosens blomsterpragt og duft i mere end 5000 år. Rosen er stadig populær. Der findes mange slags roser. Der er en mangfoldighed af farver.

Rosen har sin oprindelse i Centralasien og Vesteuropa og har spredt sig ud over hele verden. Rosen har en tornet stængel med 5 kronblade i blomsten.

Rosen bruges til medicin. Allerede f. Kr. dyrkede kineserne roser. Den var da en så fornem plante at den tilhørte og var forbeholdt de kejserlige haver i Peking. Her kunne man udvinde rosen olie. Kineserne beskæftigede sig med den slags længe før alle andre i verden. Romerriget var fuld af rosenduft. Når man holdt fest på den tid lod man rosenblade dale ned over gæsterne. Kejser Nero kvalte en gang sine gæster i en regn af rosenblade.

Rosen er et symbol.

Buket roser
Buket roser

Rosen har altid været brugt som et symbol. Den har i tidens løb stået model til meget. Det mest almindelige symbol er kærlighed og skønhed. Der er skrevet mange sange og digte om rosen. Rosen har været symbol for både kyskhed og lastefuldhed. Idenfor kirken symboliserer rosen både Kristi blod, og i den katolske kirke jomfru Maria. I dansk politik bruges rosen af socialdemokratiet.

Roser er både til skønhed og skavanker.

 

Rose duftolie
Rose duftolie

 

Rosenvand
Rosenvand

Rosen er en del af naturen og taler sit sprog; men idenfor folkemedicinen har den haft stor betydning. Man lagde rosenblade på huden som et middel mod foryngelse. Man puttede dem i badevandet eller brugte dem som rosenolie og rosenvand. Blomstens helende kraft skulle virke mod øjensygdomme, men også lunger, lever og mave. Der blev lavet forskellige afkog af rosen.

I dag bruges rosen til fremstilling af kosmetiske produkter.

Natcreme
Natcreme

Rosen indeholder et højt indhold af C-vitaminer. Det er rosens frugt hybenet der her bruges.

Rynkerose
Rynkerose

Den rynkede rose – Rosa rugosa – bruges til hybenmarmelade og hybensuppe.

De fleste rosenplanter vi køber i dag er krydsningsprodukter. Det er resultatet ar forskningsarbejde og forædlingsarbejde. Når vi køber roser skal vi vide at der er forskellige hovedgrupper. Der er storblomstret rose (buketrose) klatrerose. Parkrose (buskrose). Der er også vildroser.

Klatreroser
Klatreroser

 

Buskrose
Buskrose

 

Vildrose
Vildrose

 

Roser

– i det antikke Egypten blev rosen betragtet som en hellig blomst
– den førende leverandør af roser er Holland
– nogle dråber vodka eller en mønt i vandet gør at roserne holder i længere tid
– roser trives bedst hvis vandet i vasen er lunkent
– “Austinrosen” er kåret som den smukkeste rose
– vi kan spore rosen helt tilbage til 1600 f.kr.

 

Endnu en WordPress-blog