Kategoriarkiv: Undskyld

Undskyld

Undskyld!

Undskyld jeg spørger! – Undskyld jeg eksisterer! – Undskyld det dårlige vejr! – Undskyld, jeg har været en idiot! – Undskyld; men gider du holde din bøtte! – Undskyld, er det sæde optaget? – Undskyld, hvis jeg har fornærmet nogen.

Der er rigtigt meget at undskylde konstant.

Nogen støder ind i en fremmed ukendt person, fordi vedkommende er optaget med sin mobiltelefon. Sammenstødet kræver en undskyldning.

Undskylder vi for meget? – Undskyldning er en form for høflighed. Vores tid kaldes for undskyldningernes tidsalder har jeg hørt.

Alle de mange undskyldninger kan psykologisk set gå ud over  vores selvværd. Det underminerer positionen mennesket har.

Hvad skal man gøre hvis man er den undskyldende type? Det kommer an på hvad man undskylder for. En undskyldning kan også have overraskende fordele i sig.

Det siges at kvinder har lettest ved at undskylde. Mænd siger sjældent undskyld for noget som helst. Måske er det sådan i mandeverdenen, at undskyldninger kun er for tøsedrenge.

Der ligger noget helt andet til grund for at mænd har svært ved at sige undskyld. Det er fordi at mænd har svært ved at indrømme at de har taget fejl. Mændenes ego kommer i vejen. Kvinder derimod er lige det modsatte. Det er helt naturligt at undskylde. Kvinder undskylder måske lidt for meget.

Der er visse ting i den her verden der kræver en undskyldning! Nogle gange kræver vore handlinger en undskyldning. Kvinder er meget fintfølende og mænd har en højere tærskel.

Der er faktisk nogen der forsker i emnet.

Det kan være svært at sige undskyld; men det gavner relationen. En undskyldning kan også virke overdrivende og få negative konsekvenser.

Nogle mener at en undskyldning er at slippe for let. De vil se anger og bod. Anger er ikke noget vi selv kan fremmane. Det er noget der kommer op til overfladen fra et menneskes indre. Vi kræver anger fra vore medmennesker når vi føler os krænkede eller forurettede.

Manglende undskyldning er forbundet med egen ego. Ego = magt, kontrol, integritet.

En undskyldning neutraliserer og ligestiller.

Der er forskellige former for undskyldninger:

Det er mere af vane end af anger. Når man siger undskyld pr. automatik, kan modtageren lige så godt være en indkøbsvogn.

  1. Undvigende undskyldning.

Hvis man har begået en fejl; men helst ikke vil indrømme det, kan det være udfordrende at sige undskyld. Resultatet: Man undgår at nævne den hændelse og i stedet sige: Jeg er ked af det der skete.

  1. Underminerende undskyldning.

Denne undskyldning efterlader folk med indtrykket af, at forseelsen ikke var noget særligt. En sådan undskyldning kan være frustrerende at modtage, fordi modtageren får indtryk af, at personen ikke har forstået, at deres adfærd var forkert.

  1. Høflig undskyldning.

Det er overhovedet ingen undskyldning. Det er direkte uhøfligt. Det er indledningen til noget fornærmende. Den der undskylder, opfører sig som en idiot.

  1. Vage undskyldninger.

Personer, der mestrer de vage undskyldninger er ligeså eksperter i at give andre skylden. Den person de giver undskyldningen kan ligeså godt selv tage skylden. Et almindeligt eksempel på den slags undskyldninger: Jeg beklager hvis nogen er blevet stødt. Den person der undskylder har ikke accepteret, at der er sket en forseelse.

  1. Parasitisk undskyldning.

Det er undskyldninger der er pakket ind i andre udsagn som i bund og grund handler om noget andet. F.eks. Jeg vil gerne forklare; men først vil jeg sige undskyld for den ineffektive behandling du har fået. Parasitisk = snyltende.

Der er her tale om livsstil. – Parasitisk livsstil = Manipulation.

Udnytter andre. Det grænser op ad mod; hvis ikke det er det, psykopatisk livsstil.

En der manipulerer, fremstår som en der aldrig laver fejl (perfektionisme)

Undskyldninger er ikke altid ægte. De bruges også i forbindelse med at man har tænkt sig at tale ned til nogen eller irettesætte. Du må meget undskylde men ……….

Når målet med en undskyldning er at opnå tilgivelse, så skal man ikke holde sig tilbage.

Tilgivelse er befrielse og genopbyggelse.

Ha, ha, ha…. Undskyld ulejligheden; men der er en flue i min drink.