Kategoriarkiv: Ledelse

Lederne opfordres til at kommunikere med deres følgere!

Magtmennesket

Lederne opfordres til at kommunikere med deres følgere!

Det er mere almindeligt end man tror at ledere er magtmennesker i en sådan grad at det ødelægger den gode stemning, og trygheden for dem de har i deres følge.

Er det på en arbejdsplads er det ubehageligt; men det forekommer også i kirker endog til og med i frikirker; måske endda mere almindelig i frikirker end i andre kirkesammenhæng.

Det er et vigtigt emne som har noget med trivsel og miljø at gøre. Ledere arbejder med mennesker, og har et særligt ansvar for god trivsel. Det gør sig gældende både i samfundet og i kirkemiljøet. Trivsel og udvikling er vigtigt for de mennesker som er med i følget.

Mange mennesker igennem historien, har gjort sig mange negative oplevelser, når det gælder ledere. Det er både historien langt væk i fortiden; men der findes også historier i nyere tid.

Jeg har selv været udsat og oplevet problematikken med ledere. Jeg har også talt med andre som har været udsat. Det er ikke alle der formår at bearbejde sådanne negative oplevelser. Det er ikke fysisk vold; men faktisk kan det værre lige så alvorligt og smertefuldt; selvom det er af psykisk eller åndelig art. Det ødelægger en masse for de mennesker der bliver udsatte.

Problemet med magtmennesker er, at der ikke behøver at være mange af dem. En er nok, og kan forvolde stor skade. Et eneste magtmenneske i en menighed er nok til at nogen forlader kirken. Dem der konfronteres med sådant er måske stærke individer; men de gider ikke være i kløerne på en sådan person. Samarbejde og kommunikation er at foretrække, også når resultater skal opnås. Magtmennesker ved ikke altid at de er et problem; men når der kommer splittelser er det dem som er årsagen; men de andre får skylden. Det er svært at forsøge at redde en splittelse, for det opdages næsten altid først når det er for sent. Magtmennesker findes overalt i alt slags lederskab. Er det i kirken er det rådden frugt som efterlades, og det på grund af dårlig ledelse. Det er ikke følgernes skyld; men de bliver taberne i hele forløbet, og også er der nogle som skades for livet. Magtmennesker lever ofte på en illusion om at være de bedste ledere. Magtmennesker belønner dem som berømmer dem; men den som mener noget andet end magtmennesket risikerer få ubehagelige oplevelser med i deres livserfaring, og de betragtes som modstandere. En modstander bliver af et magtmenneske tromlet ned, og er det muligt bliver modstanderen tværet ud og fjernet fra al indflydelse. De fleste i følget tør ikke tage kampen op og de betragtes som trofaste.

Magtmennesket vil ikke samarbejde, og ønsker ikke andre op på sit niveau. Når en modstander skal bekæmpes handler det om at ødelægge personens rygte eller også ødelægge selvtilliden.

I de fleste tilfælde når nogen vover at tale om det i følget bliver der næsten altid sagt: Det må du da helt have misforstået. Magtmennesker er jo smarte og veltalende. Modstanderen for sjældent nogens sympati. Derfor er det de færreste som tager tyren ved hornene.

Hvad kan vi gøre for at forhindre dette? Det er nødvendigt at lytte til de personer der betror sig til dig om et sådant problem. Lad værre med at lade magtmennesket besnære dig. Lyt til modstanderen.

Vi taler meget i kirken om at bære gode frugter. Se da på frugten. Spørg gerne dem der er følgerne hvordan de har det, så må man jo bare håbe at de tør sige det som det er. Det er vigtigt at alle i et lederskab fungerer, og at også følgerne har det godt.

Du som har været konfronteret med et magtmenneske eller kender en der har. Løft det frem i fællesskabet. Det skal ikke ligge i det skjulte og ulme. Det skal frem i lyset.

Det eneste der kan løse problemet er at turde bryde tavsheden. Du som er leder har du kontakt med dine følgere. Lad værre med bare at tale med andre ledere. Tag følgernes ord alvorligt. Alle har lov til at ytre sig også om det er kritik. Det kan jo være en misforståelse; men det kan også være berettiget; men årsagen er manglende kommunikation og relation. Det er ofte et længere varende problem som er blevet et mønster, og det er blevet en rådden frugt som vi må se at få ryddet af vejen.

God eller dårlig ledelse!

Arbejdspladsen

God eller dårlig ledelse!

Ingen vil tage skylden når noget fejler!

Er det topstyring eller ledelse under ansvar på flere hænder? Det sidste siges at være det bedste. Der medfølger en risiko.

Ledere er ikke meget for at tale om skyld. Det ser vi hver gang der sker noget ubehageligt i en virksomhed eller en organisation.

Skyld er noget ledere er nødt til at forholde sig til. Det er noget vi alle bliver nødt til at forholde os til. Ansvar og skyld er to sider af samme mønt. Der følger ansvar med enhver opgave. Ansvar er den pæne side. Skyld er den grimme side.

Omgivelserne snakker når noget går galt, også selvom de ikke ved hvad det hele handler om. Nogen skal jo tage skylden og den skyldige findes altid.

Det er bare så vigtigt at det er den rigtige der bliver stillet til ansvar. Det sker ofte at det går ud over de forkerte når skylden skal placeres. Det er normalt, at nogen måske den skyldige, lykkes at trække sig ud inden det bliver alvor. Vi bliver nødt til at forholde os til ansvar og skyld.

Nogle gange bliver de forkerte udråbt som syndebukke, og de skyldige slipper fri. Der er som regel altid medskyldige; hvorimod en person pludselig kan blive den skyldige.

Vi kan gøre hinanden stor skade, både når det gælder ry og omtale. Forkerte beskyldninger kan forårsage stor ulykke.

Hvem har taget den forkerte beslutning? Hvordan blev beslutningen taget og sammen med hvem?

Det hænder meget ofte at den forkerte bliver hængt ud som syndebuk for en beslutning det ikke selv har taget.

Ledere må vænne sig til at de får skylden, uanset om det er retfærdigt eller ej. Det er den almindelige opfattelse at sådant hører med når man vil være leder. Ansvar og skyld lægges på ledernes skuldre. Jo vist; men på den anden side synes jeg også det er vigtigt, at vi er så afklarede at den gode leder værdsættes, fordi vi ikke kan undvære lederegenskaber.

Det er en illusion at forestille sig at ledere kan undværes.

Vi vil gerne have gode ledere, og så er spørgsmålet relevant: Hvor findes der ledere der ikke kun arbejder for egen nytte?

Det er nødvendigt at vi hjælper lederne, og være indstillet på at samarbejde. Kun gode medarbejdere kan få en virksomhed eller en organisation til at fungere.

Jeg går ind for ledelse under flere hænder, og synes at medarbejderne skal være frie til at udvikle sig, være selvstændige, og ikke absolut være under topstyringssystemer; men når det er sagt er det gensidig tillid og ansvar der er betingelser for at det er muligt. Mistillid og begrundede mistanker, manglende ansvarlighed ødelægger de gode vilkår i strategien for ledelse.

Gode ledere lykkes fordi de har troværdige medarbejdere, som ikke svigter og gør fyldest i deres gøremål. De tager et medansvar og er ærlige også når det gælder de uundgåelige fejl.

Ingen aktive kan undgå fejl; men det er dårligt ikke at erkende det. Livets skole indeholder fejltrin. De kan ikke undgås, og derfor behøver vi ikke være så bange for at erkende det.

Bortrykket chef