Kategoriarkiv: Påvirkning

Manipulation og sund påvirkning!

Manipulation og sund påvirkning!

Synderen

Den manipulerende bearbejder en viden ud fra egen fordel for at skjule den egentlige hensigt med påvirkningen.

Manipulation er falskt spil som desværre foregår alt for meget. Det er forskelligt hvor slemt det er i forskellige miljøer. Mennesker som er svage f.eks. i psyken er let at få til at handle på det, eller tro på lige det den manipulerende har til hensigt.

Det er ikke altid, det kun er svage mennesker der udsættes for manipulation. Selv kloge og højt begavede kan snydes med manipulation. Ordsproget hedder den kloge snyder den mindre kloge. Det er ikke det sjoveste at opleve at blive udsat for manipulation.

Manipulation er tarveligt, og det er at udnytte andre til at opnå det man selv ønsker, og det fører ofte til at nogen bliver ført bag lyset. Manipulation er udnyttelse i den fine kategori, for det er ikke så let at afsløre.

Manipulation kan foregå ægtefæller imellem. Det foregår iblandt alle aldre, både børn, unge og voksne.

Manipulation kan være politisk. Det kan også være religiøst præget.

Tidsånden kan være manipulerende uden at vi opdager det.

Det kan være svært at skelne mellem manipulation og sund påvirkning. Hvornår er det, det ene og hvornår er det, det andet?

Sund påvirkning er at give noget til andre der er brugbart for den person det gælder. Vi ønsker det bedste for vores børn og påvirker dem i opdragelsen. Vi kan også påvirke andre ved at være gode eksempler for andre. Det kan være nødvendig at bruge ord, for der er mange der ikke registrerer eller overhovedet ikke ser det gode eksempel. En gruppe kan påvirke med noget sundt; men den kan også være manipulerende i sit gruppepres.

Kristendom er ikke manipulerende når vi har udgangspunkt i Bibelen og virkelig fremhæver Bibelens svar på spørgsmål, livsstil og værdier.

Religion kan være manipulerende hvis det vendes og drejes og bliver ensidig forestilling om formål og handling.

Kristendom har et budskab som løfter mennesket op. Det er Guds Ord som er værd at bygge livet på. Misbruger vi Bibelen til egen formål bliver det manipulerende.

Sund påvirkning kan godt advare og retlede; men aldrig nogensinde ensrette, for at få et menneske til at gøre det man har planlagt.

En atmosfære af sund påvirkning gavner os alle, både som enkelte og som fællesskab. Manipulation undertrykker og leder folk af gale veje.

Historien har vist at manipulation kan bedrage en hel gruppe af mennesker, ja det meste af landet. Hitlers filosofi var skadelig og manipulerende og det værste skete og konsekvenserne var forfærdelige, både for Hitler selv, Tysklands befolkning og alle ofrene det gik ud over. Folkets hetz mod en bestemt folkegruppe lykkes ved at manipulere. Politik kan være manipulerende. Kina og Sovjetunionen byggede landet op på et bedrag under kommunismens styreform.

Nu må jeg slutte med emnet; men også mange religiøse forestillinger er blevet forelagt mennesket og har vist sig at være fup og svindel, bygget på manipulation.

Imidlertid må vi aldrig slutte med at tro at der også findes virkelig sund påvirkning i alle kategorier, både i den politiske og kirkelige kategori.

Vi kan ikke undgå at blive påvirket. Det er naturligt og rigtigt. Det sørgelige er at den sunde påvirkning bliver mere og mere fortrængt. Manipulation er svær at opdage. Uden sund påvirkning løber vi alle rundt og manipulerer med hinanden og bygger vort eget liv og andres på et bedrag. Det er virkelig ikke til gavn for nogen.

Uvenner