Peder Winstrup

Peder Winstrup!

peder-jensen-winstrup

Biskop havde foster med i kisten.

peder-winstrup-med-foster-i-kisten

Den danske Biskop Peder Winstrup af Lund blev begravet i 1679.

Han var ikke alene da han blev begravet.

CT scanninger viser at nogen har lagt et fire til seks måneder gammelt foster under biskoppens fødder.

Underernæring og en kølig mørk grav har bevaret Peder Winstrups lig i en exceptionel god stand, hvilket giver forskere et vindue ind til over klassen i 1600 tallet.

På grund af biskoppens mangel af kød på kroppen gennemgik hans lig efterfølgende en selvmumificeringsproces, så han i dag er særdeles velbevaret og man kan tydeligt genkende Peder Winstrup ved at sammenligne liget med portrætter, der er malet af biskoppen for 350 år siden.

Fornylig skulle graven efter biskoppen flyttes fra sin plads i Lund Domkirke, og det gav forskerne en chance for at studere kisten med biskoppen lidt nærmere.

Forskerne fra Lund Universitet har fundet ud af at biskoppen led af en lang række sygdomme som endte med at tage livet af ham.

Til forskernes store overraskelse fandt de et fire til seks uger gammelt foster under biskoppens fødder; inden låget blev lagt på kisten.

Det lille foster var blevet skjult under biskoppens velbevarede klæder.

Undersøger foster mysteriet nærmere; indtil videre kun spekulationer. Måske en DNA test kan opklare mysteriet. Per Karsten er leder af det historiske museum i Lund. Han fortæller at der på den tid i Skandinavien, ofte foregik bestikkelse fra mødre til kirkegårdsgravere, når det gjaldt dødfødte børn og fostre i andre folks kister. Børn der ikke var døbt, kunne ikke komme i hellig jord.

Peder Winstrup døde d. 7. december 1679; men han blev ikke begravet før d. 27. januar året efter. Dette har forårsaget god tid til at snige det ufødte barn ind i kisten.

Undersøgninger viser at biskoppen har været syg i længere tid, været sengeliggende. Tørrede væsker i bihulerne. Årsagen har været lungebetændelse eller tuberkulose. Biskoppen led af åreforkalkninger, gigt i knæene og hofterne. Skulderskade som gjorde det svært at komme i tøjet. Biskoppen havde mange huller i tænderne som tyder på en sukkerholdig kost.

Peder Winstrup levede et privilegeret liv. Sukker var den gang forbeholdt eliten.

Biskoppen led også af galdesten. Det kunne være fordi han spiste en masse fedtholdig mad.

Biskoppen blev lagt tilbage i sin kiste i Lund Domkirke d. 11. december 2015.

Peder Winstrup blev født i København 1605, søn af teolog og sjællandsk biskop Peder Jensen Winstrup. Den unge Peder Winstrup fulgte i sin fars fodspor og læste selv teologi på Københavns universitet.

I 1638 blev han biskop i Lund og holdt denne position til sin død i 1679.

I 1658 overgik Skåne fra kongeriget Danmark-Norge til Sverige; men Peder Winstrup beholdt sin position som biskop, selvom der var tvivl om, hvorvidt biskoppen ville være loyal mod sin nye konge.

Peder Winstrup var også en vigtig part i opførelsen af Lund Universitet 1666.

Universitetet i Lund skulle bidrage til at det danske sprog og Skånes danskhed ville formindske. Skåneboerne gik nemlig på Universitetet i København.

https://da.wikipedia.org/wiki/Peder_Winstrup

 

Endnu en WordPress-blog