Sønderjylland!

Sønderjylland!

Schleswig (tysk) eller Sønderjylland (dansk) er et historisk landskab og tidligere dansk herredømme. Den nordlige delen af Schleswig-Holstein ligger i Tyskland og den sydvestlige del er Region Syddanmark.

Schleswigs sydgrænse er floden Eider og grænsen mod nord er ved Kongeåen. Den største by er Flensburg. I dag findes der danske og tyske minoriteter på begge sider af grænsen. I Danmark siger vi ikke Schleswig om den del der er i Danmark. Vi kalder det Sønderjylland. Det var den del Danmark fik tilbage af hele området. Der findes en gammel grænse fra tiden da hele Schleswig var tysk, og en tid hvor det alt sammen tilhørte Danmark.

Fra år 800 og til 1864 Schleswig et dansk jarl- eller hertugdømme. Fra 1460 med den danske konge som hertug. I krigen 1864 blev Schleswig-Holstein erobret sammen med Holstein af Preussen og Østrig. I 1867 forenedes med Holstein som den preussiske provins Schleswig-Holstein. Den nordlige del af Schleswig blev stemt tilbage til Danmark 1920 og blev officielt den sønderjyske landsdel.

Tre byer med video fra Sønderjylland: Tønder, Haderslev og Åbenrå.

Tønder

Haderslev

Åbenrå

Endnu en WordPress-blog