Tranen

Dyr fugl traneTranen er omtalt i Bibelen. Jeremias Bog kapitel 8 vers 7: “Storken kender instinktivt det tidspunkt, hvor den skal trække bort – og det samme gælder duen, tranen og svalen; hvert år vender de tilbage til den tid, Gud har bestemt. Men med mit folk er det anderledes! De anerkender ikke mine love.”Dyr fugl trane1

Tranen er en stor, smuk og statelig fugl. Den når en højde af godt og vel en meter. Farven er stålgrå med sorte spidser og halefjerene og sorte kinder og pande. Fra øjnene og ned langs halens sider går der hvide striber, mens issen er lyserød og nøgen.

Der er kun et sted i Bibelen hvor tranen omtales og det er i Jeremias Bog. Profeten Jeremias omtaler fuglen.

TraneDer er noget der hedder trækfuglenes instinkt. Der er også noget i den menneskelige verden der hedder: Samvittighedens lydhørhed overfor Guds lov. (Guds Ord). Jeremias siger, at trækfuglenes instinkt aldrig slår fejl; mens menneskene ikke vil høre efter deres samvittighed.

Tranen

Det er ikke så mærkeligt at Jeremias nævner tranen i forbindelse med trækfugle. Tranens skønhed og elegance, ikke mindst når den flyver, er iøjnefaldende. Når den flyver er det med rolige og sikre bevægelser, og den svinger sig til vejrs, og dens flugt foregår så højt oppe i luften at den næsten ikke kan ses. I marts/april måned begynder trækkene mod Nord fra Asien, Afrika og Indien. Tranerne flyver om dagen, i store flokke. De stærkeste fugle flyver foran og en af de stærkeste bliver anfører; men det sker ofte at anfører fuglen bliver afløst af en af de andre stærke.

Når  tranen er på jorden er den meget sky og vagtsom og det er vanskeligt at komme tæt på den. Den holder til i sumpede områder. Den findes også i vildsomme områder syd for Beersjeba.

Be´ersjeba 

Tranen lever af planteføde, korn og græs, med æder også gerne græshopper og orme.

Tranens skrig er så kraftigt at det kan høres, selv når den befinder sig højt oppe i luften.

 

 

Endnu en WordPress-blog