Manuel de Falla!

Manuel de Falla!

Født: d. 23. November i Cádiz, Andalusien, Spanien. 1876

Død: d. 14. november i Alta Gracia, Argentina. 1946

Den fyrige flamenco, Andalusiens egen musik og dans, flammer op i Manuel de Fallas værker. Han komponerede musik som syder af lyd fra glødende guitarer, stampende rytmer og lidenskabelig sang. Såvel Fallas berømte balletter, kærligheden som troldmand og den trekantede hat, som hans symfoniske impressioner, Nætter i spanske haver, bygger på den andalusiske sangstil cante jondo, en art flamenco. Hans kompositionsstil byggede på lokale traditioner, men de fortryllende melodier er i højeste grad de Fallas egne, og hans musik rækker ud over simpel nationalisme.

P l a d s   i   h i s t o r i e n.

I 1800-tallet havde de fleste lande i Europa deres ”nationalistiske komponister, ” som benyttede sig af traditionelle sange, danse og folklore for at udtrykke deres patriotiske følelser. I Spanien samledes komponisterne Isaac Albéniz, Enrique Granados og Manuel de Falla i en gruppe omkring Felipe Pedrell, en lærd mand og kender af spansk folkemusik. Falla var født i provinsen Andalusien, og lod sig i stor udstrækning inspirere af regionens flamenco, som minder om den tid da maurene herskede i området. Under sit ophold i Paris forfinede Falla sine kreative evner. Han sugede til sig af den nye musik, som hans samtidige skrev, eksempelvis Debussy og Ravel, som delte hans fascination for Spanien. I begyndelsen af dette århundrede (1900-tallet) var de Falla den komponist som lod det spanske tonesprog få størst gennemslag i sin musik, og han havde en stor international beundrerskare. Mere end 50 år efter sin død er han stadig den mest hyldede person indenfor den spanske musik.

M e s t   b e r ø m t e   v æ r k.

Kærligheden som troldmand.

Denne ballet fortæller historien om en zigeunerpige som forfølges af sin døde elskers spøgelse. I handlingen indgår den berømte ”Rituel ilddans, ”hvis vilde flamencorytmer  og melodier har gjort stykket til en populær klassiker i mange forskellige arrangementer.

Endnu en WordPress-blog