Kategoriarkiv: Konflikt

Konflikter!

 Klik på billedet.
.
Konflikter
!

Konflikter er en del af livsvilkårene, når vi arbejder sammen. Det gælder om at have resurser til at imødekomme og afvæbne den.

Konflikter er en naturlig del af at udvikle samarbejdsrelationer. Det kan lade sig gøre at styrke en dialog baseret kultur i en organisation, som gør det nemmere at håndtere uenigheder, og uden at eskalere til det ubehagelige.

Konflikt skabes når en diskussion kører i ring, mere fokus på det der ikke dur, end det der dur, eller når fokus flytter sig fra det, som man er enig om, til alene at omhandle det, som man er uenig om.

Vil man løse en konflikt er man nødt til at tale sammen. Der er en direkte sammenhæng mellem konflikt og dårligt miljø.

Når en konflikt opstår skal den løses tidlig inden der forestår en vinder og en taber.

Her er en nøgle til hjælp af konfliktløsning: Uenighed med en sober og faktuel diskussion. – Skænderi:  Løs konflikterne i den tidlige face; hvor det er muligt for begge parter at komme ud som vindere.

Har man målsætningen at løse en konflikt i den tidlige face, opfattes det som tillidsfuldt og resiliente med plads til uenighed og forhandling. Uenighed skal holdes i en konstruktiv og respektfuld dialog.

Bliv konstruktiv i tide. – Egne interesser og samarbejdsvilje.

Konflikt og forhandlingsstil fra at være konkurrerende til at være den undvigende, der kan kompromisse og tilpasse sig en samarbejdsstil.

Alt har fordele og ulemper. – At være ikke dømmende med mere forståelse og konstruktiv i sin tilgang.

Så vidt det er muligt, tilgodese begge paters behov. – Sådant opbygger og styrker det relationelle og tillidsfulde arbejde i organisationen.

Konklusion: Man kan bidrage til at opbygge en dialog baseret kultur og kapacitet formet godt arbejdsmiljø.

Ligesom der er nogle, der lever med et dårligt ægteskab, er der nogen der lever med et dårligt arbejde.

Hvorfor vælger mange at tie? – Henvendelser bliver siddet overhørig af de ansvarlige.

Det er langtfra ens, hvad der gælder grovheder og konsekvenser for de implicerede.

Diskrimination, mobning, grænseoverskridende eller måske endda svindel, løgn og manipulation. Ville du sige noget? Ofret bliver let til grin, derfor er det bedst at tie.

Det sværeste er at skabe tryghed i et fællesskab – Uden tryghed opstår der problemer. Det går ud over livsglæden. – Kreativitet, livsglæde og tryghed hører sammen. – Det skader loyaliteten og lysten til at investere sig selv i et sådant fællesskab. – Gode ideer, entusiasme og begejstring går fløjten i et sådant fællesskab.

Høj etik betaler sig. God moral er nødvendig for et sammenhold.

Det er svært at forstå at så mange lever med at være i et miljø hvor de oplever en kritisabel adfærd og hvor de ikke tør italesætte de problemer der er. Mange erfarer det samme flere gange i livet. Der kommer en dag hvor grænsen er nået og personen det handler om siger stop.

Nogen har selvtilliden i orden, så de føler sig i en situation, hvor de tager konsekvensen og siger op, eller på anden måde forlader miljøet.

Mange går på kompromis med deres personlige værdier, for at beholde det de har, hvad det så end er de har, når de har mistet sig selv.

Klik på billedet.