Kategoriarkiv: Skole

Livets skole

Livets skole!

De fleste personer som har en livsperiode hvor de gik ned på grund af stress, tør tale om det. Mange holder foredrag om det, skriver bøger eller bliver rådgivere for andre.

De fleste oplever også at samfundet og omgivelserne anser, at når nogen går ned med stress er de svage. Det er nemlig almen opfattelse at en stærk person klarer selv det højeste stress niveau. Det er en forestilling som mange har en mening om, indtil de selv går ned med stress. Derefter bliver de lidt mere jordnære.

(Jeg kan ikke lide ordet: de svage. For folk er stærke. Men man har nogle gange bare brug for lidt hjælp. Bare lidt støtte. – Kasper Schmeickel, landsholdsmålmand.)

Det er faktisk godt at gå ned med stress, for ellers er alternativet at dø i stress.

Taknemmeligheden kommer når personen overvinder stress og kommer på benene igen. Hele tiden møder man de samme indbildske typer, der går rundt og ligner nogen der klarer alt. Man kan få lidt ondt af dem og deres uvidenhed.

Symptomer på stress er forskelligt. Jeg kunne f.eks. ikke finde vej på selv de mest simple ruter. Glemte at betale for benzinen inden jeg kørte fra tankstationen. – Andre mister håret, får skæl og eksem m.m.

Når de rammes af det høje stressniveau og bryder sammen, tvinges de til at stresse op og lytte.

Tempoet sættes ned. Det tager tid at komme på benene igen. Det afhænger lidt af miljøet og omgivelserne. Mange har overhovedet ingen forståelse af stress og det kan godt forbavse, for der tales og advares meget om stress i vore dage.

Når den stressramte kommer på benene igen, er det nødvendigt at tage visse forholdsregler for at beskytte sig selv. Man kan stadig yde og arbejde mange timer i døgnet; men rytmen ændres. Man kan også rejse rundt uden at blive stresset og tale i forsamlinger; men folks reaktioner må man bearbejde på en ny måde.

Der var visse ting der var årsagen til sammenbruddet og den belastning må man undgå.

Arbejdsbyrden er ikke det som forårsager sammenbrud. Det er vigtigt at arbejde sammen med de rigtige mennesker. Det er vigtigt at man kan arbejde selvstændig under frihed. Det kommer ingen og giver dig. Det skal man tage selv. Folk må respektere din frihed, ellers kan du ikke udfolde dig på tilfredsstillende måde.

Mange tror at travlhed er sejt. Det er ikke rigtigt. Frihed er vigtigt. Arbejder du sammen med de forkerte mennesker og skal bruge tid på opgaver som ikke giver mening, så er du i farezonen.

Det du arbejder med, skal du trives i og være glad for at lave, og du bør have retten til at bestemme over dit eget liv.

Når du er interesseret i det du laver, så kommer du i flow og den oplevelse er trivselsskabende.

Trivselsskabende miljø er en beskyttelse mod stress. Det er vigtigt at være i balance. Du kan måske ikke lige sige dit job op; men da må du skabe frihed i din fritid, når du er hjemme, ellers brænder du ud.