Kategoriarkiv: Familie

Familier

Familier!

 

Familie betyder noget for os alle; men vi har alle forskellige oplevelser og erfaringer når det gælder familien.

Det er ikke altid let at være familie. Nogen klarer det fint og nogen lider skibbrud. Det er for nogen svært at forholde sig til familie. Uanset har vi alle en længsel efter gode familie relationer.

I vores tid er det anderledes med familiemønstret. Vi er blevet multikulturelle. Det vil sige at flere etniske grupper med forskellige kulturer samles indenfor samme fællesskab som en enhed. – Det er for nogen inspirerende, for andre er det en svær sag at håndtere.

Der er også blandede ægteskaber i dag. Det er meget almindeligt i dag. Før i tiden var det mere sjældent. Årsagen er jo den, at de fleste lande er multikulturelle.

På den måde kan vi møde folk fra andre lande og sammenhæng end vore egne.

Nogle af tilflytterne har langt til deres familie. De har deres egen kernefamilie i det land de er flyttet til; men den øvrige familie bor ofte langt væk. Sådanne familier ses ikke så ofte. Det er både dyrt og merre besværligt. Det kræver også ferie. – Jeg tror selvom det er spændende at komme til et nyt land, og selvom man har fået sin egen familie i det nye land, godt kan få hjemlængsel til sin familie, som bor et helt andet  sted. Heldigvis har vi i dag mobiltelefoner. Vi kan se og høre hinanden hvis vi vil.

Samhørighed og familieskab kan vi aldrig gøre os fri af. Det er ikke sikkert vi ses med familien hver dag; nogen ses måske aldrig. Der kan også være fjendskab immellem nogen parter; men uanet hvad, båndene vil altid være der.

De som er flyttet hjemmefra i ung alder, og har egen familie i det nye land, opdager pludselig at de har to gamle forældre langt borte, som længes efter at se deres børn og børnebørn.

Faktisk så er der mange historier både gode og dårlige om familie relationer og situationer. – De som er flyttet langt bort kan ikke pludselig dukke op til en kop kaffe. Det er en pris de må betale.

Det er lettere idag hvor verden er blevet lille. I fortidens dage var der unge som sagde farvel til deres land og familie, rejste til Amerika. Der opstod en spænding og en lyst for noget andet. Det lykkedes for nogle og mislykkedes for andre. Når de gjaldt familien de forlod var det meget svært at bevare kontakten. Breve tog lang tid. Telefonen fandtes ikke i samme udstrækning som i dag. Ingen TV eller skærm med levende billeder. Der var stor afstand, og når man mødtes efter mange år var allt forandret. De man forlod var blevet gamle og ungdommen som rejste ukendelige  og helt forandret. Der findes eksempler hvor tre unge brødre tog beslutning om at rejse til Amerika og prøve lykken. Alle tre blev en succes, når det gjaldt dollar drømmen, og alt det Amerika indebærer. Foældre og de andre søskende måtte nøjes med breve, hvor de forklarede og informerede om deres liv. Der gik ca. 40 år førend brødrene vendte hjem til deres barndomsegn. Selvfølgelig var de da millionærer, og kunne imponere de omgivelser der fandtes på deres hjemegn. I mange tilfælde nåede de ikke hjem førend deres forældre var døde. Sikkert har mor og far haft disse sønner i deres tanker hver eneste dag. Da jeg var ung forsvandt jeg også til udlandet; men det var nabolandet Sverige, så det var ikke så slemt. Jeg kunne rejse hjem og sige hej til dem alle sammen.  Jeg har også haft en god tid i mit nye land, endda i to omgange.

Der er også nogen der tvinges til at flygte til et andet land; fordi deres liv er i fare i hjemlandet. Der er mange skæbner i verden.

Jeg tænker at det er spændende for dem som vil flytte, og har besluttet det, selvom det indebærer savn og længsel til familie; men for de som tvinges til at flygte må det være en anden sag. De rejser ind i det uvisse uden planer, og ved ikke hvordan det hele ender.

Drømmen om et andet liv, er et eventyr; men alligevel betales der en pris.

Det er også muligt at længes efter noget som ikke mere findes.

I stille stunder kan man tænke på familien, og der vækkes både gode og dårlige minder. Ingen kan løbe fra familierelationer uanset om de er i det nære eller det fjerne.