Kategoriarkiv: Ventetid

Ventetid

https://www.youtube.com/watch?v=_pvEICMll9k

 

Ventetid!

 Ventetid kan gøre nogen rasende og utålmodige.

Nogle gange kræver det at se tiden an mere end at være jægersoldat.

 Venteværelse

Ventetid opfattes som spildtid; men sådan er det ikke altid. Ventetid er forberedelsestid. Opgaver kræver forberedelse.

Frugt æbler

Blade blæserJeg venter på at æblerne bliver modne. Dem der dufter af efterår og kommende kulde med storm,  blade der falder, våde og farvestærke blade der klæber sig fast til skoene. Jeg venter også med jordbærerne til næste sommer. Jeg holder øje med mine æbler og venter. Jeg ser dem hver dag blive større og større der de hænger på grenene. Håber de bliver modne og smagfulde. Forestilling om hvordan de smager og sommer med sol der skal medvirke til modningen er fantasi. Lige nu må jeg bare vente.

Det der med at vente er gået helt af mode. Vi forbinder det med noget negativt. Ventelister på sygehuse, skadestuer. Det er negativt og spild af tid. En ventetid kan føles som ulidelig lang tid. Tog8Togene er ofte forsinkede, og det træner os i tålmodig udholdenhed. I vor kultur er vi opdraget til at synes at noget af det mest åndssvage vi kan gøre er at vente. Det påvirker blodtrykket hos mange og der bliver ringet til instanserne og vi brokker os. I den anden ende bliver der beklaget og sagt undskyld.

Der findes dog noget der hedder at vente. Det kan være positivt. Ventetid er ikke noget der kan kontrolleres. Det er noget vi må bøje os for uden at vi kan gøre noget ved det. Ventetid kan være processer der skal falde på plads. Omstændigheder der skal lægges til rette. Jeg kan råbe, skrige og tale strengt til æblerne; men de bliver ikke hurtigere modne af den grund. Menneske kvinde gravidKvinder bliver gravide og de må vente ni måneder inden fødslen melder sin ankomst.

Tænker på Astrid Lindgrens elskelige figur Karlsson på taget, der på et tidspunkt planter en blommesten i en urtepotte, fordi han elsker blommer, og så vil han gerne selv avle dem. Hver dag graver han blomme stenen op, og undrer sig over at der ikke synes det mindste tegn på blommer nogetsteds. Kender du din egen Karlsson på taget. Vi mister let tålmodigheden med vore teenagere eller med mandens uforståeligheder eller konens perioder med stormfuldt eller melankolsk humør. Vi synes hele tiden, at vi bliver nødt til at gøre noget. Vi farer rundt og gør noget af alt det andet, i stedet for at afvente, se tiden an og trække vejret. Afsted til psykolog, parterapi, tag en pille eller deltag i et kursus.

Vi erkender at alt vi oplever gør os klogere; men ofte først når vi ser det i bakspejlet. Gjorde jeg det rigtige? Kunne jeg have gjort noget andet, og hvad var der så sket? Sådan er det vel med livet. Vi lærer hele livet og klogskaben kommer først bagefter.

En svensk sygehuspræst Lars Björklund siger det med titlen på en bog han har skrevet: “Modet til at gøre ingenting.” Nogle gange er det nødvendigt bare at vente. Vi kan gøre det vanskeligt for os selv, hvis vi ikke løber med tålmodighed.

Det er svært at se noget på forhånd, udfaldet, situationen eller hvad frugten af alle vore anstrengelser vil være. Det er vilkårene her i livet. Kornet bliver spredt ud over marken og ingen ved om det vil falde i god jord. Det gælder om ikke at miste modet, høst bliver det i hvert fald når tid er inde.

Det er ikke alle vore drømme der opfyldes eller udleves. Det går ikke altid som vi har drømt om. Det jeg havde forestillet mig var nok slet ikke det der var meningen med mit liv. Der vil altid være noget der har været godt og velsignet. Se det, og lad ikke nogen skygge hindre dig i det. Noget er usynlig eller svært at få øje på, Alt det som du måske har givet til andre, uden at du selv var klar over det, uden at nogen måske ænsede det.

Du kan gøre din del, resultatet kan du ikke kontrollere. Vi udretter noget for at opnå et resultat ellers føler vi det som spild af kræfter og energi. Det er ikke altid resultatet bliver som vi havde forventet. Det tror jeg er i de sjældnere tilfælde. Noget vil der være som er godt. Det kan være at du aldrig får resultatet at se. Det resultat du ser bliver måske noget helt andet end du havde håbet på. Det vi kan gøre er at lægge frø i jorden,  og have tillid til at der bliver en frugt eller en høst ud af det.

Spejlet