Kategoriarkiv: Travlhed

Travlhed og trivsel!

Travlhed og trivsel!

Hvad er travlhed? Det er hektisk aktivitet. Det kan være et overbebyrdet liv.

Når vi hele tiden skal holde mange bolde i luften. – Når vi er pisket til at drøne afsted.

Travlhed har synonymt ord som pressende, distraherende og udmattende.

Arbejdspladserne kræver mere og mere af deres indsatte; men der skal også være plads til at puste ud ind imellem. Indbakker og to do lister vokser både hjemme og ude. Spækkede kalendere med aftaler. Travlhed er forbundet med pligtarbejde, forventninger, ærinder og opgaver. Vi bliver stressede. Sådan er livet for de fleste i vore dage. Spørgsmålet er: Er det at være effektiv?

Travlhed er ikke et grundvilkår. Det er ikke et fundament. Vi kan godt have noget at se til, og alligevel undgå travlhed.

Det lette valg er travlhed. Vi træffer ikke de svære valg. Det har vi ikke tid til. Vi lader omverdenen bestemme vore valg. Andre sætter vores dagsorden. Vi vælger ikke noget fra, fordi det kræver alt for meget at lave mindre.

Travlhed er en form for dovenskab. Der er to former for dovenskab. Den ene form er den virkelige dovenskab, og den anden er hektisk at springe rundt og se ud som om at der hele tiden sker noget.

Egentlig kommer jeg ingen vegne; selvom jeg drøner afsted. Jeg er stået på et tog, og kører med fuld fart uden at ane hvornår jeg stopper.

Travlhed er en slags undvige manøvre. Alle de ting jeg godt kunne tænke mig at gøre. Det der for alvor vil gøre en forskel i dit liv. Det jeg gerne vil udvikle er det svære at få gjort.

Vi vælger ofte den lette og hurtige løsning, og tror at den bringer os derhen hvor vi vil. Vi har også den perfekte undskyldning, når vi har travlt. Vi føler os produktive, når vi har travlt; men travlhed får os også til at udsætte tingene.

Hvor produktive er vi egentlig, når det kommer til stykket?

Travlhed er vanedannende, og det er en stil. Vores adfærd bestemmes ofte af sociale normer og af det de andre gør. Travlhed er flokmentalitet. Der er også status og prestige i at have travlt. Vi skal jo ikke risikere at nogen overgår os i travlhed. Det at en anden overgår dig er jo ikke til at bære. Du bliver gjort mindre og ubetydelig.

Overbelastende stress er at blive presset ud over det menneskeligt mulige. Det holder et tempo, som ikke i længden er holdbar. Du er presset ud i det alleryderste. Det er skræmmende at gå bagud af dansen; men det er uundgåeligt hvis du ikke stopper, medens legen er god.

Du skal også lade op. – Intet menneske er designet til altid at være på. – Kroppen er skruet sammen til skiftevis at kunne være aktiv og passiv. Et menneske skal kunne skrue både op og ned. Der skal være aktiviteter så klart; men der skal også være ro.

Travlhed er ikke noget man er fra tid til anden, nej det er konstant.

Det ender med at falde død om. Det står sjældent i dødsannoncen. Død af overarbejde.

En overbebyrdet verden bliver overstimuleret; men samtidigt keder vi os også.

Der er intet indhold i et sådant liv. – Vi bliver tomme, isolerede og ensomme.

Når vi sætter tempoet op, påvirker vi andre til at gøre det samme. Ingen siger: Slap nu lige lidt af.

Hvordan kommer jeg væk fra travlheden?

Vi må skabe nye rammer. Vi skal trives bedre og det betyder at travlheden lægges bag os. Det modsatte af travlhed er ikke afslapning. Det er at give sig tid til at tænke, til at slentre og dvæle ved nuet. Dykke ned og fordybe sig i øjeblikket.

Resultatet ses på det vi tænker, og den måde vi gør tingene på. Hvad vi opnår og hvad vi køber.

Tre ord er grundlæggende elementer: Mestring = Villigheden til at give slip på. Behovet for kontrol, og blive bedre til at træffe svære valg.

Værdifulde resurser: Tænke og skabe.