Lidt af hvert

Ett nytt begrepp om civiliserat oense.

Försök att visa en polariserat samtid att det går att vara civiliserat oense. Dom påverkar varandra och får dom att reflektera på ett nytt sätt.

Christer Sturmark blev tillfrågad att medverka i en debatt i Aktuellt gällande en ny EU lag om religiösa symbolen på arbetsplatsen.

Dom ringde tre timmar senare och avbokade och Sturmark frågade ”varför”. Dom tyckte att det blev allt för lite debatt när man samtalar och utvekslar åsikter i civiliserat oense metoder.


En præstekones ord til sin præstemand.

Præsten spørger sin hustru: Synes du ikke min prædiken var god? Jeg sagde den dag hele sandheden.

Præsten hustru svarer: Nej, der manglede Frelserens tårer over Jerusalem.

Præsten lærte: at uden evangeliet, gavner lovens torden intet.

Præstekonen blev kaldt: Præstefruen af Guds nåde eller de helliges værtinde.

Præstefruen hed: Nina Charlotte Bech (f. von Staffeldt) 1834-1905

Boede i byen Slesvig under sine år.

Folk i byen sagde om hende: Hvor er hun en stor kvinde. Stor til at hjælpe sin lille mand.

Hendes mand hed Vilhem Bech. – Folk aner ikke, hvor meget af Nina der er i  den størrelse, som hedder Vilhem Bech.


Modne fædre!

Flere og flere nyfødte har en far, som er godt oppe i alderen.

I 2015 blev 69 mænd over 60 år fædre; mens hele 612 mænd i alderen 50 til 59 år kunne kalde sig far til en nyfødt.

Danske mænd var i 2015 i gennemsnit 31,4 år gamle, når de blev fædre første gang, viser tal fra Danmarks Statistik.

 Selvkørende biler!

Det første forsøg i Danmark indledes i Vesthimmerland og Ålborg kommuner om få måneder. (2017) Der er tale om en selvkørende minibus.

Tesla!

En ny bil af mærket Tesla kan i dag køre delvis af sig selv.

2018

I 2018 kommer de første simple selvkørende biler på markedet i Danmark.

2020

I 2020 forventes de første biler med en høj grad af automatisk kørsel at komme på markedet.

2030

I 2030 kan man formentlig købe biler, der kan køre 100 pct. af sig selv.

2065

Omkring 2065 ventes alle biler i Danmark at være 100 pct. Selvkørende.

Letbane!

Danmarks første letbane. Klar i Århus 2017. Samme år bliver Århus europæisk kulturhovedstad.

Letbanen har et budget på 3,5 milliarder kroner og er en del af en større byudvikling i Århus der kommer til at koste 81 milliarder. Rute: 50 stationer.

Nærbanens stationer bliver bevaret og der kommer yderligere 17 stationer i det centrale Århus.

Første etage af letbanen bliver 110 km. – Hver vogn kan rumme 220-250 passagerer og letbanen kan transportere sine passagerer 30-40% hurtigere end med bus.

Erfaringer fra Frankrig viser, at biltrafikken falder med 20% når der kommer en letbane.

Nu håber jeg at oplysningerne holder. Jeg har ikke hørt noget andet. – Fantastisk udvikling på vej trods alt.


Danske æbler!

I Danmark findes der flere hundrede gamle æblesorter med et væld af undersorter. Alene Gråsten-æblet findes der i Pometets æblenøgle ni forskellige varianter af.

Pometets æblenøgle

Æble GråstenRød Gråsten: Gråstenæblerne stammer oprindeligt fra Gråsten i Sønderjylland og findes i en gul og rød variant. Det præcise oprindelsestidspunkt er lidt uklart; men den har været kendt i Danmark siden 1700 tallet. Den første røde variant er formentlig opstået i Tyskland, hvor sorten er kendt under navnet Gravensteiner. Gråsten er anvendeligt som både spise- og madæble samt til most og vin. Æblet er ca. 7-8 centimeter i diameter, og den gule bundfarve er dækket med en jævn, plettet eller stribet rød farve. Rød Gråsten har en glat overflade, og æblet er modent i september og oktober og har en middellang holdbarhed.

Æble GuldborgGuldborg: Guldborg stammer oprindeligt fra Lolland, hvor det har været kendt siden 1911. Æblet er primært spiseæble der måler knapt 7 cm i diameter. Æblekødet er meget saftigt med middel sødme og syrlighed og megen aroma. Guldborg er et galt æble, der er tidligt modent allerede i august. Hvor det har en kort holdbarhed.

Æble FilippaFilippa: Fillipa er et stort, grøngult æble med en rødlig dækfarve og med en diameter på næsten 8 cm. Æblet stammer fra Fyn, hvor det har været kendt siden 1889. Filippa er et aromatisk æble, anvendeligt såvel til spiseæble, som madæble og til most og vin. Sorten er meget robust imod skurv, men den får ofte monilia* og drysser let fra træet, når det modner i september. Har en middel holdbarhed indtil jul.

*Monilia er en svamp som får både blomster og grene til at visne.

Æbleingrid_marie_roed_270Ingrid Marie: Ingrid Marie er et fynsk æble, hvor det har været kendt siden 1909. Æblet er oprindelig blevet til via en fri bestøvning af et Cox Orangetræ. Den stærkt rødfarvede variant er opstået på Nordfalster. Ingrid Marie er et middelstort, fladrundt æble med en diameter på lidt over 7 cm. Overfladen kan få små revner ved blomsten og har en grøngul grundfarve og en næsten dækkende rød dækfarve. Æblet er middel saftigt med nogen sødme, middel syre og svag aroma. Er et godt spise- og madæble, fortrinligt til most og vin. Ingrid Marie er høstmodent fra slutningen af september, hvorefter det har en lang holdbarhed.

Ingrid Marie

Du kan læse om de mange æblesorter på dette link:

http://www.sonneruplund.dk/0%20html

Pometet er et center på Københavns Universitet under institut for Plante og Miljøvidenskab. Her forsker man i frugttræer og buske og arbejder for at bevare gamle sorter.

Udover at arbejde med at bevare de enkelte æblesorter forsker Pometets medarbejdere i, hvordan de enkelte æblesorter kan bruges. Derfor har de blandt andet lavet most af flere hundrede æblesorter for at prøvesmage og beskrive dem.


Svenske bær!

 

Bær blåbær
Blåbær. (Blåbär)
Det absolut mest udbredte bær i Sverige. Faktisk siges det, at der vokser blåbærbuske på op mod 16% af det svenske areal.

 Blåbær er små blålillabær, der – modsat de fleste såkaldte blåbær i danske supermarkeder – faktisk er blå hele vejen igennem. De smager skønt med vaniljeyoghurt eller som syltetøj.

Bær tyttebær

Tyttebær. (Lingon)Tyttebær er en obligatorisk ledsager til den svenske husmandskost. Tyttebærsyltetøj serveres bl.a. i alle IKEA-restauranter, ligesom enhver svensk motorvejs café har tyttebær til retterne. Tyttebær er rige på C-vitaminer og kan holde sig godt uden at blive udsat for sukker, fordi de indeholder naturlige konserveringsmidler.

Bær hindbær

Hindbær. (Hallon)Der vokser også hindbær mange steder i de svenske skove; men mængderne varierer fra år til år. De vilde hindbær er intense i smagen, men noget mindre end dem, man køber fra plantager.

Bær skovjordbær

Skovjordbær. (Smultron)Skovjordbær har for mange svenskere en nostalgisk klang, hvor begrebet ”smultronsställe hentyder til et særligt sted, man gerne kommer tilbage til. Skovjordbærrene smager let sødligt og minder om jordbær, selv om de er mindre

Bær multebær

Multebær. (Hjortron) Især i det nordlige Sverige er multebærret bærrenes konge. Det er orange, brombærlignende bær kan ligesom tyttebær holde sig uden at blive konserveret i sukker og serveres traditionelt til blandt andet pandekager og grød.

Allemandsretten i Sverige gør at alle må samle bær.

Den såkaldte allemandsret tillader alle at plukke vilde bær, svampe, blomster og lignende til eget forbrug i alle skove, enge og marker – også selv om det er privat grund. I Sverige er der bær nok til alle.

Man må ikke fælde træer eller brække grene og kviste. Ejeren på privat grund må ikke stoppe dig eller kræve kompensation.


Vidste du, at på Mors byder man ikke naboen eller en forbi passerende ind på kaffe.

Nej! Husmoderen råber ud gennem køkkenvinduet til sin mand, der står i skellet med Jens.

Sig nu t

il manden, at han skal komme ind og få hans kaffe.


Vidste du at: Når vi siger noget højt, taler vi normalt med en hastighed af 150 til 200 ord i minuttet; men taler vi med os selv i tankerne er det med en hastighed på omkring 1300 ord i minuttet.

Vidste du at: Mere end 200 slags medicin kommer fra planter, hvis lægende virkning først blev udnyttet af amerikanske indianere.

Antropocæn = Menneskets nye tid og dækker over en ny tidsalder domineret af mennesket.

Begrebet blev opfundet af videnskabsmanden Eugene F. Stoerme i 1980erne og senere udbredt af hans kollega nobelprisvinder Paul J. Crutzen.

Pelagianismen = Den lære, at et menneske kan frelse sig selv, gennem sine egne handlinger, og uden Guds hjælp


 

Udvælgelse!

“Jeg har udvalgt dig!
Ikke på grund af din styrke –
men på grund af din svaghed –
som forstærker dit behov for mig.”
Her er en liste over nogle personer, Gud brugte mægtigt – til trods for deres svagheder, skrøbeligheder, særheder og synd:
Noa drak for meget vin.
Abraham var for gammel.
Jakob var en løgner.
Lea var grim.
Josef  blev forkastet.
Moses var morder – og han stammede.
Gideon var bange.
Samson og David havde hver en affære.
Rahab var prostitueret.
Jeremias og Timoteus var for unge.
Elias var selvmordskandidat.
Esajas prædikede nøgen.
Jonas flygtede fra Gud.
Job gik bankerot.
Disciplene faldt i søvn på bedemødet.
Den samaritanske kvinde var skilt flere gange.
Maria var besat af syv ånder.
Zakarias var for lille.
Peter fornægtede Jesus.
Alle disciplene forlod Jesus.
Thomas var vantro.
Paulus var en forfølger af kirken.
Timoteus havde mavesår.
Lazarus var død.
Der er også plads til dig på denne liste af Guds mænd og kvinder

Altruisme

 Altruisme er det modsatte af egoisme. En person der er altruistisk, er menneskekærlig og uselvisk, og ofte opofrende. Det altruistiske menneske prioriterer andres lykke over sin egen.

——

Nanorevolutionen!

Nanogram er en ny videnskab!

Nanomedicin helbreder kræft uden bivirkninger.

Kræftmedicin kan tage livet af patienter, fordi den ikke kun dræber de syge kræftceller, men også de raske celler. Nanomedicinen foreslår, at man placerer kræftmedicin i nano-beholdere med lokkemad, som kun kræftceller bider på. Dermed vil det primært være kræftcellerne, der optager kræftmedicinen og dør; mens de raske celler ikke påvirkes. En sådan nanobeholder er blevet udviklet, men mulige anvendelser eksisterer kun på grundforskningsniveau.

Superhurtige nanocomputere kører i ugevis uden strømtilførsel.

Nanobibliotek lagrer alverdens information på et knappenålshoved.

Nano = græsk

Og betyder dværg (småt)

En nanometer er så lille at der skal en million nanometer til for at opfylde en millimeter.


Flensborg.

Nordentor = Nørreport. Opført 1595. Eneste bevarede byport i Flensborg.

I gamle dage førtes der kontrol med rejsende til og fra byen.

Ved Nordentor begynder Nordenstrasse (Nørregade).

Kreta.
Samariakløften 18 km. Turens varighed mellem 4 – 7 timer.

Kløften begynder ved Ormalos plateauet i 1200 m højde og løber ud i havet ved Agie Roumeli. 

http://www.explorecrete.com/danish/samaria-da.html

Hannukah ”lysfest.”
Banner Happy Hanakkah

Hannukah er den jødiske kalenders ”lysfest”, og den falder enten i november eller december og varer i otte dage. I 2007 faldt Hannukah d. 5. december.

Med Hannukah fejrer jøderne makkabæernes generobring af Jerusalem og genindvielse af Det Hellige Tempel i Jerusalem, der under syrerne var blevet vanhelliget og brugt til afgudsdyrkelse.

Til lysfesten knytter sig en historie fra dengang, Man fandt i det generobrede tempel en lille flaske olie, der kun rakte til en dags lys, men ved et mirakel brændte det i de otte dage, genindvielsesfesten varede.

Til minde om dette markerer man i dag Hannukah ved at tænde lys i en ottearmet lysestage. Den første aften tænder man et lys, og derpå tilføjer man et nyt hver aften, således at alle otte lys brænder på lysfestens sidste aften.

Hannukah fejres med gaver til børnene, sang og olieholdig mad.
Makkabæertiden.
Menneske Kriger

Makkabæerbøgerne er 4 bibelbøger fra Det Gamle Testamente. De er ikke taget med i den danske Bibel. De 2 af bøgerne findes i de apokryfiske bibelbøger.

Link til De Apokryfiske Bøger:

http://www.bibelselskabet.dk/danbib/web/bibelen.htm

Det er begivenheder der er nedskrevet i tiden fra 333 f.Kr. til 37 f.Kr.

Jeg vil ikke skrive om alle begivenhederne her; men blot det der handler om Hannukah ”lysfesten.”

For sammenhængs skyld en hurtig historiegennemgang. År 333 f.Kr. Aleksander den store herskede i det græske verdensvælde og havde erobret Palestina. Efter hans død blev han afløst af Antiokus III (fra Syrien) som herskede i Palestina. Sønnen Antiokus IV Epifanes  ville tvinge jøderne til at dyrke græske guder. Der blev opsat en græsk gud i Jerusalems tempel. En jødisk præst Mattatias af makkabæerslægten dræbte en jøde som ofrede til de græske guder og en syrier som ville tvinge ham til at ofre. Denne begivenhed blev begyndelsen til en jødisk befrielseskrig. Præsten Mattatias flygtede med sine fem sønner op i bjergene. Han samlede en stor flok af frihedskæmpere omkring sig. År 166 f.Kr. døde Mattatias og sønnen Judas Makkabæer (i.flg. Første Makkabæerbogens 3. kapitel) blev leder for den jødiske befrielseshær. Han kæmpede og fortsatte oprøret. Jerusalems tempel blev renset og indviet på ny (december, Hannukah, ”lysfest”). Hvert år fejres denne begivenhed: Tempelindvielsesfesten. Jøderne kunne igen tilbede den Levende Almægtige Gud.  Historien fortsætter helt frem til år 37 f.Kr. hvor Herodes blev romersk lydkonge over Palestina i tiden fra år 37 f.Kr. til år 4 f.kr. Nu er vi fremme ved Jesu fødsel; men jeg stopper her. Du kan selv læse i hvert fald de to Makkabæerbøgerne på nettet. (se link ovenfor)

 

 Liljekonvallen.

 Liljekonval

virker lille og svag;

men den er en vigtig del af skovens bunddække af skønhed, duft, mikroliv og insektliv.


 Bænken.

 Bænken

Til hvile, til snak, til ventetid, til eftertanke, til hemmelige møder…..

Bænken lægger tålmodigt sæde til det hele.


Jakkesættets historie

 Jakkesæt1

Jakkesættet, som vi kender det i dag, opstod i England i løbet af 1800-tallet, men beklædningen kan dateres tilbage til 1660erne, hvor Charles II af England indførte en lov om, at adelen og det finere borgerskab skulle bære jakke, vest, bukser og datidens svar på slips, når de færdedes i offentligheden.

Efter den franske revolution, nødvendiggjorde en stigende handel på tværs af klasseskellene en beklædningsform, som ikke afslørede slægtshistorie og formue. Som følge heraf vandt en mere afdæmpet påklædning til herrerne frem, og pynt på tøjet blev overladt til kvinderne.

Herfra opstod jakkesættet, som man kender det i dag, hvor det er ”comme il faut” til bryllup og barnedåb, forretningsmiddage og runde fødselsdage. Og så i øvrigt lækkert til det meste andet, hvis det vel at mærke sidder korrekt.

TILLYKKE

Dit nye jakkesæt sidder, som om det er stødt på din krop, og du er klar til at lægge verden ned.


Fjederhammen.

 Blomst2a

Der er en salme fra den danske salmebog af N.F.S. Grundtvig der hedder: Det er så yndigt at følges ad. Jeg skriver her bare første vers af salmen for sammenhængets skyld.

Det er så yndigt at følges ad

For to, som gerne vil sammen være,

Da er med glæden man dobbelt glad,

Og halvt om sorgen så tung at bære.

JA, det er gammen at rejse sammen,

Når fjerderhammen er kærlighed.

 

Hvad er det for et ord? Fjerderhammen.

Der står ingenting om det i diverse ordbøger. Ifølge nudansk ord er ”ham” det yderste lag hud hos padder eller krybdyr. I billedtale siger man om et menneske at det skifter ham, når vedkommende ændrer sin optræden. Fjederhammen er fuglenes fjerdragt. Og ifølge gammel overtro kunne et menneske flyve ved at iføre sig en ”fjederham.”

Her har du Grundtvigs ord digtet ind i en bryllupssang. Den var i øvrigt ikke bestemt som bryllupssang; men er skrevet som en sølvbryllupssang i forbindelse med pastor P.A. Fengers og hustrus sølvbryllup den 3. juni 1855.

Det Grundtvig siger i salmen er at det er lykken for to mennesker at rejse sammen gennem livet, når det bliver båret på kærlighedens vinger.

Grundtvig var en fantastisk digter. Han kunne beskrive kærligheden som ingen anden.

Her er en anden salme af Grundtvig.

Jeg véd en blomst så farv og fin, dens duft gør hjerter glade, dens saft er som den klare vin, så liflig fin, som rosens er dens blade.

Lysets by er grundlagt på kærlighed.

De to da vorder ét på ny – ved kærligheds vidunder, som kun forklares over sky, hvor lysets by – på kærlighed sig grunder.


Tempeltræet.

 Tempeltræet

Vokser vildt i de små områder i det østlige Kina. Tempeltræer kan blive op til 50 m øje og mere end 2500 år gamle.

I dag vokser der mere end 50 millioner tempeltræer verden over, specielt i Kina, Frankrig og USA.

Ekstrakt af tempeltræets blade er et af verdens mest solgte naturlægemidler. Ved at studerestoffer i ekstraktet forsøger forskere på Danmarks Farmaceutiske Universitet at opklare, hvordan stofferne virker i hjernen.

Et af verdens mest solgte naturlægemidler er ekstrakt fra træet Ginkgo biloba, også kaldet tempeltræet. Ginkgo bilobaekstrakt  bruges især i mange europæiske lande, hvor det bruges til at afhjælpe symptomer på demens, især Alzheimers sygdom, og en række kliniske studier har antydet, at ekstra påståede positive virkning på almindelige menneskers hukommelse er mere tvivlsom.

Brugen af Ginkgo biloba-ekstrakt til medicinsk behandling blev allerede beskrevet i kinesiske lægebøger for over 3000 år siden. Der produceres hvert år omkring 8000 tons tørrede blade, der bruges til at fremstille ekstrakt.

I Tyskland bliver Ginkgo biloba-ekstrakt ordineret til behandling af forskellige lidelser relateret til hukommelse og demens.


Bøn.

 Bøn Vejen til Gud1

O, Gud; jeg véd, at der ikke er noget bedre; end det jeg har fundet,

undtagen mere af det, som jeg har fundet.

Hjælp mig at åbne enhver pore i mit væsen for det indstrømmende liv,

Der læger, bærer, giver fornyet kraft og styrke.

Jeg gør det nu – kom ind, du mit Livs liv, du mit Væsens væsen.

 Religion amenReligion amenReligion amenReligion amen


2006

MozartMozart 250 år.

Den 27. januar 1756 blev Wolfgang Amadeus Mozart født i Salzburg i Østrig. Han døde den 5. december 1791 i Wien.

Imellem de to datoer skabte han den musik, der aldrig er overgået, og som i dag glæder og inspirerer millioner af mennesker.

Mozart levede 13.097 dage. Det er 35 år, 10 måneder og 9 dage.

Han brugte en tredjedel af sit liv på at rejse og han kunne lide det. I et brev i Paris skrev han til faderen den 11. september 1778.

“Uden at være berejst er man vel en ynkelig skabning


SOCIALISME: Du har to køer og giver den ene til din nabo.

KOMMUNISME: Du har to køer. Regeringen tager begge to og giver dig den mælk du behøver.

NAZISME: Du har to køer. Regeringen tager begge to og skyder dig.

KAPITALISME: Du har to køer. Du sælger den ene og køber en tyr.

BUREAUKRATI: Du har to køer. Regeringen tager begge to, skyder den ene, malker den anden, og hælder mælken bort.


Tysk humor.

Apropos morskab påstås det, at humoren har trange kår. Lad mig derfor prøve med denne klassiske germanske vittighed, som har moret generationer af tyskere, givet ideen til TV-serier med kiksede hjemmevideoer og som også må kunne få danske feminister til for en kort stund at se lidt lyst på tilværelsen. Her kommer den: ”En mand faldt og slog sig!”


Vidste du…..

fresko er en definition af et kalkmaleri. Det er italiensk “al fresco” = frisk

Se dette sted: http://www.italy.dk/kultur/fresko-0602.htm


Giv tid! Giv tid! – den nynner glad og ryster de små vinger, – giv tid! Og hver en kvist får blad; Giv tid! – hver blomst udspringer.                                                                                                   B.S. Ingemann.


Power nap.

En power nap er en kort lur på 10-20 minutter. Forskere fra USA og Japan har fundet ud af, at en power nap i løbet af en arbejdsdag på flere end 6 timer styrker præstationsevnen.


Antikkens symboler

Fakkelen er i antikken et symbol på sendebud.

Fakkelens ild nedad symboliserer døden.

Uglen symboliserer klogskab og visdom.

Kransen symboliserer hæder og ære i evigheden.

Olielampe symboliserer evigheden.

Palmeblad symboliserer sejrtegnet.

Vedbend symboliserer troskab og evigt liv.

To hænder der mødes i håndtryk symboliserer venskab, troskab, ægteskab.

Hunden symboliserer trofasthed.

Sommerfugl symboliserer Den frie sjæls udødelighed og genopstandelse.

Øje symboliserer Gud ser alt.

Due symboliserer sjælen. Døden sætter sjælen fri fra kroppen der lever evigt.

2 duer sammen symboliserer kærlighed, ægtefæller.

Stjerne symboliserer jødisk symbol.

Urne symboliserer døden.

Korset symboliserer kristendommen. Korset er kristendommens vigtigste symbol.


De symbolske blomster

   Blomsterbillede

Gennem historien har blomster haft en stor symbolsk betydning for mennesket.

Danmark har et nationaltræ: Egetræet

Danmark har ligeledes en nationalblomst eller det er vel snarere en urt: Rødkløver.

Der er lidt tvivl derom mange mener at nationalblomsten er: Anemonen.

Andre igen hævder: Margueritten

Højtidens blomster.

Begivenheder og årstider symboliseres også ved blomster og planter.

Julestjernen som pynter så smukt i december; men som man allerede er træt af i januar fordi den er forbundet med julehøjtiden.

Vintergækken symboliserer det første spæde tegn på forår.

Påske og pinseliljer symboliserer vore to højtider påske og pinse.

Nelliker og hvide liljer forbindes med begravelse.

I England er det valmuen som symboliserer de unge mænd der er faldet i diverse krige. Fordi slagmarkerne i den første verdenskrig hver sommer blev dækket af den røde blomst.

Jasminen signaliserede i slutningen af 1800 tallet og i begyndelsen af det 1900 århundrede at man var ”elskværdigt indstillet” hvis man gik med en velduftende jasmin i sit knaphul.

 Rosen symboliserer kærlighed. Den evige kærlighed

Vedbend symboliserer i flg. H.C. Andersen evigheden. Han kaldte den evig grøn.

Lavendel symboliserer det blå hav.

Kristendommen bruger blomster, buske og planter som symbolik.

Bibelen er fuld af plantesymboler.

Eksempel er den brændende busk

Kristus blev forrådt i Getsemane have og kronet med en krans af tjørn før korsfæstelsen.

Rosen symboliserer Kristus og det blod han har udgydt.

Liljen symboliserer renhed og jomfruelighed.

I Middelalderens klosterhaver var den røde rose og den hvide lilje de eneste planter man dyrkede, som ikke var nytteplanter. Det gjorde man udelukkende fordi de havde symbolsk betydning.


Agape – et ord for kærlighed.

Ordet ”kærlighed” er i dag blevet et vældigt udvandet begreb.

Der bruges mange ord for kærlighed. Ordet kærlighed misbruges ofte.

Der findes flere ord for kærlighed på græsk. På Bibelens tid havde de også problemer med ordet ”kærlighed”, også da var misbrug med til at ordet mistede sit indhold. Ordet eros havde man brugt så ofte om seksuel kærlighed, at det havde fået en ny betydning nemlig begær.

Det ord der var mindst tvetydigt var agape og det ord bruges meget i Det Nye Testamente. Det er favorit ordet der bruges, når der tales om Guds kærlighed.

Det dækker Guds kærlighed til os, vores kærlighed til Gud og vores kærlighed til hinanden.

Gud elskede verden så højt at han sendte Jesus til at dø på korset for os. Det gav ordet agape et nyt indhold.

Agape betyder: at elske de frastødende, dem der ikke fortjener det.

Det betyder at forsones med gamle fjender og åbne sin favn for dem.

Agape er mere end en behagelig følelse, vi plejer at forbinde med kærlighed i vor tid.

Agape betyder at have omsorg for den anden person, hvad der end sker.

Det er derfor at ordet agape er ideelt at anvende for den kristne.

Agape strækker sig ud over at skillemure som race, køn og samfundsklasser.

Spørgsmål?

Hvorfor elsker kristne på den måde?

Svar!

Fordi Gud elsker på den måde!


Hvorfor siger man en meters penge?

Inden for det folkelige, slangagtige sprog optræder en række meter-vendinger, så folk i stedet for at sige, at noget er omkring en meter langt, opgiver længden til ”en meters penge.” Hvis man intet forstår, kan man vælge mellem imellem bl.a. ”jeg fatter ikke en pind”, ”jeg fatter ikke en dyt.” eller ”Jeg fatter ikke en meters penge” – og hvis man vil angive et tidsrum tilpas upræcist, kan det gøres med: ”Jeg kommer om en meters tid.”

Eksemplerne er hentet fra Politikens ”slangordbog”. Af den fremkommer også, at hvis du spørger om en pris og får svaret ”en halv meter” betyder det 50 kroner., mens ”en meter” er lig med 100 kroner. Der siges ikke noget om, hvor og hvornår udtrykket er opstået.


Mindedag for de døde.

Halloween er den amerikanske udgave af allehelgensaften.

Ordet er en sammentrækning af ”Al Hallow’s Ewe”.

Det er Halloween den 31. oktober samtidig med allehelgensaften, der ligger aftenen før allehelgensdag. Allehelgensdag blev indført af paven i 610 som en mindedag for alle de helgener, der ikke kunne få deres egen mindedag, fordi årets 365 dage var brugt op. Da Danmark blev protestantisk efter reformationen, fik allehelgensdag lov til at fortsætte; Nu skulle man mindes alle de kristne, der var døde for deres tro.


Hjertetræet!

HjertetræetFORTABT –Hjertetræet kan tabe sine blade på en enkelt nat. 

Alt tabt på en nat.

Det påstås, at efterårsløvet dufter sødligt som jordbær og honningkager.

Høstfarverne er gule, røde og intense.

Helt ens er træerne dog aldrig. Hvor nogle træarter taber bladene over en lang periode, overstår hjertetræet løvfaldet på få dage eller én nat. Ud over efterårsfarverne genkendes hjertetræet på de hjerteformede blade og det smukke løvspring.

Træet stammer fra Vestkina og Japan.

Endnu en WordPress-blog