Kategoriarkiv: Kram

Kram

Kram!

KramNår vi krammer viser vi gavmildhed med sig selv og sine omgivelser.

Det er også at løbe en risiko. Det er der meget i livet der er. Intet vove, intet vinde hedder det. Når vi løber en risiko kan vi både vinde og tabe.

Det er vilkårene for alle mennesker. Giver vi tillid til andre kan vi blive skuffede; men vi kan også vinde en relation der bygger på gensidig tillid.

Vi bør dog tænke os lidt om. Livet lærer os det. Vi kan ikke kramme alle vi møder, for da ville det ikke være troværdigt. Det er ikke troværdigt at kramme nogen vi ikke stoler på.  Det kan være at grave sin egen grav, at løbe en risiko som vi godt ved på forhånd ikke vil lykkes.

Kram har noget at gøre med hvordan vi mødes som mennesker. Vi kan godt blive lidt forvirrede fordi vi er omgivet af mange forskellige mennesker og kulturer. Nogen kulturer kysser meget, andre kysser aldrig eller sjældent. Kys i vort land er forbeholdt den eneste ene, forældre eller vore små børn/babyer. Der er noget der hedder forældre kys. Det vokser vi fra.

I Spanien kysser folk hinanden adskillige gange når de hilser. Spanien er ikke så langt fra os. Det er et land i Europa; men alligevel så anderledes end os her i Skandinavien. Her i landet går vi ikke rundt og kysser hinanden. Det ville forarge de fleste her i landet; hvis vi gik rundt og kyssede både til højre og venstre.

Et godt og fast håndtryk er en sikker måde at hilse på her i Skandinavien.

Nu kan vi jo så spørge, da vi har to kategorier af mennesker her i landet. De almindelige og de kontroversielle. Sidst nævnte er ikke de normale her i landet. ”Er det at kramme kontroversielt?

Nogle krammer uanset og er ligeglade. Det kan vi vel alle beundre, eller kan vi?

I hverdagen mødes vi og tænker: Skal vi kramme eller give hånd? Hvad stiller vi op med disse hverdagsdilemmaer?

Nogen mener at et kram fra nogen man ikke kender er grænseoverskridende.

Danskerne er vel på mange områder kendte for at være enormt grænseoverskridende; men på nogle områder er vi sarte og bliver forargede. Ordet de kontroversielle forklarer at her er nogen med en opførsel vi ikke bryder os om. Når det gælder ytringsfrihed håndhæver vi med stærke vendinger at alle har ret til at ytre sig og vi er meget vidtgående. Når så der er nogen der ytrer sig kan det alligevel blive for meget, og så er de kontroversielle. Vi buldrer hen over hinandens grænser. Det gælder om ikke at være alt for følsom og sårbar, for så kan vi miste vort liv.

Vi har en grænseoverskridende alkohol kultur. Når vi fester skal vi hælde en masse øl og spiritus i både os selv og andre. Alle regler for respekt bliver ophævet. Vil du være in, så skal du helst kunne drikke de andre under bordet. Det er også ved at blive populært med nøgenbadning. Der er ikke plads til de blufærdige af slagsen.

Spørgsmålet er: Skal vi kramme, omfavne eller give hånd? – et kompromis ville være et kindkys. Når vi mennesker mødes; uha, så rører vi ved hinanden, nogen med hele overkroppen, andre med lidt distance. Vi lægger mundvig, kind, lyd eller hånd til.

Nogen er gode til at kramme. Det er mennesker der åbner deres favn helt forsvarsløs og omslutter deres modpart.

Dårligt udførte kram giver ubehag og etablerer det stik modsatte af hensigten. Det bliver akavet at møde et andet menneske.

Håndtrykket er lig med en formel hilsen, når vi kommer til lande i syd.

Håndtrykket er for reserveret der skal mere til i de uformelle omstændigheder. Kindkysset kommer da ind i billedet.

Mange skandinaver begynder under sådanne omstændigheder at udtænke en flugtplan.

I det jyske miljø er vi alle på rette hylde i forsamlingshuset, og så giver vi hinanden et stærkt og fast håndtryk. Her gælder det om at tage ordentlig fat i hinanden. Der er nogen der klemmer så hårdt at man bagefter tæller efter om jeg har alle fingrene i behold. Din hilsen skulle jo gerne være en succes.

Hvad sker der så lige når der er en i forsamlingshuset som gerne vil kramme og tæt på? Jo, så får vi helt automatisk lyst til at kramme og omfavne. Stivheden forsvinder og den oprigtige glæde opstår. Det kaldes en kærlig omfavnelse og det betyder virkelig at vi kan lide personen vi krammer. Ligeså godt som em dans sammen. Alle kan kramme; men ikke alle er lige gode til at danse.

En rigtig vellykket hilsen kan være: Stik hånden frem, kik den anden i øjnene og giv hånden et par klem under den stadige øjenkontakt; men husk at give slip igen.

Et godt og gennemført, vellykket tiltag når det gælder menneskelig samhørighed, og når det gælder en bryde sig om hinanden hilsen .

Kontroversiel