Kategoriarkiv: Miljø

Stress og miljø

Stress og miljø!

Der er mange misforståelser og forkerte opfattelser af årsag til stress. De fleste som i deres livsperiode har haft krise på grund af stress bliver nedvurderet af deres omgivelser og betragtet som svage og umotiverede.

Nogen mener at det tager ligeså langt tid at komme sig efter stress, som den tid man har været stresset.

Det er ikke rigtig. Tiden det tager at vende tilbage er helt og holdent afhængig af miljøet. Et godt og sundt miljø er helbredende; men kommer de samme tendenser tilbage, som forårsagede stressen, bliver det sidste værre end det første. Der er meget man skal gøre for at få bugt med stressen siger andre. Tiden det tager at komme tilbage varierer meget fra person til person. Der findes ingen tidstabel. Mange faktorer spiller ind. Alt i processen er uforudsigeligt. Er der andre psykiske følgesygdomme er det en hel anden sag.

Nogen tror at stress kun rammer svage og sarte mennesker, og det høres jo på deres udtalelser, og den måde de opfører sig på i selskab med de stress ramte personer. Der kan komme mange sårende bemærkninger fra omgivelserne, som bestemt ikke medvirker til en forbedring.

Der er to typer mennesker generelt i vores verden. Den første type er meget udsatte for stress angreb. Det er den ambitiøse som er i fare, fordi de som regel presser sig selv, og ikke kender deres egen begrænsninger. De investerer alt for meget af sig selv. Det er ressource krævende, og får man ikke noget igen brænder man ud. Bagefter møder den stress ramte en masse tankeløse mennesker, som fyrer den ene dumme bemærkning af efter den anden. Den stress ramte føler sig helt tværet ud, og ekskluderet fra samfundet, er det næsten umuligt at samle ny energi til at komme op på overfladen igen. De stress ramte er ofte de robuste, dygtige, ihærdige kompetente. De har det høje tempo som næsten ingen kan følge med til. Det kan gå godt; men ikke hvor længe som helst. Der skal være tidspunkter med hvile og afslapning. Det giver ny energi.

Nogen mener at stress er noget der skal arbejdes væk. Det er da det sidste der er tilfældet. Det er ugennemtænkte kommentarer og manglende viden om stress der får folk til at sige den slags. Nogen mener at det er afstressende at arbejde. Vi må forstå at mennesket har en biologisk begrænsning. Stress kan ramme enhver. Miljøet i vore dage producerer en kultur som nedbryder livsglæden og livsviljen. Pludselig kan det hele kollapse, og alt bliver mørkt og destruktivt.

Der er også nogen som mener at man skal være 100 procent OK som før stressen for at kunne begynde igen. Det kan forværre tilstanden. Det er bedre at skifte miljø, og nedsætte tempoet, og forstå sin begrænsning. Teamarbejde er et godt tiltag for en stress ramt. Her kan personen bidrage til den store helhed, i stedet for at bare sige ja til alle opgaver der bliver ham pålagt.

Den stress ramte har lært sig selv at kende, og indstiller sig på nogle grundlæggende ændringer for sit liv. Det medvirker og giver mulighed for at vende tilbage med fornyet styrke.