Kategoriarkiv: Nærkontakt

Nærkontakt!

Exit Jensen

Nærkontakt og relationer til andre mennesker er noget af det besværligste der findes i livet.

Nærkontakt kan fremme lysten til at rive hovedet af de mennesker, der står os nærmest.

Vi går alle og længes efter ferie, især sommerferien, for da kan familien samles. Når ferien så endelig kommer, og vi har muligheden; ender det med at vi bliver trætte og irriterede på hinanden.

Kærlighed6

Det er bevægende at se et brudepar, nygifte der har sagt ja til hinanden. Det er en drøm og en forestilling om evig lykke. Vi håber på den fuldkomne samhørighed, længes efter at dele liv med en anden. Vi hører nogen tale om den store lykke, og vi forventer virkelig noget af fremtiden. Vi skal leve sammen og have det rart, og alt er fuldkomment.

Skilsmisseforsikring

Nogle år senere vender billedet sig. Det dejlige, fuldkomne menneske jeg skulle dele livet med driver mig og hinanden til vanvid. Det ender alt for ofte med skilsmisse.

Antallet af singler vokser. I Japan er det eksploderet. Det samme gør sig gældende i England og USA. Det samme er ved at vinde indpas i vort land. I Japan har mange ikke lyst til at involvere sig med et andet menneske. Det er alt for besværligt. Arbejde og karriere er det foretrukne.

En fransk eksistentialist Jean-Paul Sartre har sagt: Helvede, det er de andre.

Det letteste er at indrette sig uden de andre. Vi slipper for at begå op til flere mord i vores fantasi dagligt.

Single livet gør mig til et bedre menneske.

Det bliver desværre også lidt tomt. Der er problemer med alene livet, for vi bliver kun mennesker gennem andre mennesker.

Det rareste er at leve sammen med det perfekte menneske; men jeg har aldrig mødt sådan en.

Det er irriterende at bo i kollektiv. Vi skal dele badeværelse. Der er måske en i flokken der snorker. Alle de andres irriterende vaner. Der er nogen der glemmer at fjerne deres brugte tandstikkere.

Nej, siger mange: Jeg orker ikke besværet, at leve sammen med alle de uperfekte væsner. Når vi kommer tæt på hinanden opdager vi, at jeg heller ikke selv er perfekt. En grusom opdagelse at gøre, når man nu hele tiden havde troet på det perfekte. Verden er et spejl, fejlene du ser i andre, er måske dine egne. Det letteste er ikke at rode sig ind i noget. Når jeg ser de andre, er der stor risiko for at jeg ser mig selv. Det vil jeg helst undgå.

Det letteste er at have sine venner på Facebook.

To citater følger: Ben Webster, jazzmusiker, sagde til sin nye medspiller, der lyttede til den store mester i samspillet:

”Lyt; men ikke for meget, efter mig, da mister du dig selv, for jeg har brug for dit initiativ til at kunne spille mit bedste. – Samspil lyder bedst.”

At være menneske betyder at turde indgå i en fortsat dans med sine medmennesker med den indbyggede risiko, at man begår fejl og regelmæssig jokker de andre over tæerne, så de giver lyde fra sig.

Ba’al Shem Tov, grundlæggeren af den jødiske bevægelse hasidismen i det 18. århundrede sagde: ”Verden er et spejl, fejlene, du ser i andre, er dine egne.”

Saxofonisten Coleman Hawkins: ”If you don´t make mistakes, you aren´t really trying.”

Det er utroligt