Kategoriarkiv: To sider

En sag har altid to sider!

En sag har altid to sider!

Det glemmer vi ofte, når vi skal vælge side, eller tage en beslutning, bedømme eller vælge. Det kan få store konsekvenser hvis vi bare ser en side af sagen. Det er altid bedst at se det hele i det store sammenhæng, for at kunne det må vi have begge sider med. Begge sider skal bedømmes objektivt. Når man bedømmer objektivt, lader man ikke følelserne spille ind; nej man ser efter fakta, og så er der faktisk en mulighed for, at om flere bedømmer samme sag kommer de til samme resultat.

Der er også to sider på en mønt; men det er alt for usikkert at slå plat eller krone. Det er selvfølgelig bare en talemåde, når man vil udtrykke, at der findes altid to sider ved en sag. Det er sort eller hvidt.

Ofte kan vi få det helt forkerte billede af en sag eller en historie, når den f.eks. belyses på de sociale medier. Det er rigtigt uheldig kommunikation, fordi man der kun kender til den ene side af sagen, eller også har det overhovedet intet med sagen at gøre. Da har man gået rundt med helt forkert information om en sag.

Hvorfor har man taget denne beslutning? Det kan være beslutningen er taget på helt forkerte informationer, helt uden fakta.

Når det rigtig bliver kompliceret, er flere sider af samme sag. Her må man tage sig lidt tid til at tænke igennem, de forskellige årsager og sider ved sagen. Hvad er op og hvad er ned? Er der en sandhed og en løgn?

Når det gælder den åndelige side, har der altid været to sider: Den ene side står Gud for, og den anden side er påvirket af Djævelen? Hvilken er den stærke side, og hvilken er den svage side.

En pandekage har altid to sider. Der findes også to sider på tøjet. En vrang side og en ret side.

Vi har alle styrker og svagheder. Vi bryder os ikke om at erkende vores svagheder ind for nogen. Disse to sider prøver vi at takle ved at fremhæve styrken og minimere svagheden. Svaghed er negativ og styrke er positiv. I hvert fald ser vi det selv sådan, og det gør vel også de fleste vi omgås.

Styrker er kundskabsbaserede færdigheder gennem erfaring og uddannelse.

Overførte færdigheder er noget du har lært af andre. – Personlige egenskaber kan f.eks. være: Selvstændig, fleksibel, venlig, ambitiøs, udadvendt, punktlig, stabil, osv.

Svagheder: Jeg er ikke så god til at komme ned i detaljer. Det redder jeg gennem at støtte mig til en detaljeorienteret ven eller kollega.

Der er mange stærke sider og det modsatte er den svage side.

Entusiasme er en slags begejstring for en sag som gør mig aktiv. Jeg er motiveret. Det modsatte er at være uden entusiasme, og da er jeg helt umotiveret.

Pålidelig: Ja, da er man til at stole på. Det modsatte er at være upålidelig, og da er man jo ikke til at stole på. Det er en svaghed som er nødvendig at tage fat på. Det er ikke godt for mit omdømme at være upålidelig.

Kreativitet er positivt, for da er jeg skabende og hele tiden i udvikling. En sådan kreativitet er meget omfattende, og gør sig gældende på mange områder. Vi er alle på en eller anden måde kreative. Vi er skabte som mennesker, til at være kreative på en eller anden måde.

Disciplin: Det er noget vi kan lære. Tiden skal bruges til noget meningsfuldt, og da må jeg passe på tiden, udnytte tiden til min dagsorden. Er man udisciplineret får man ikke gjort det man gerne vil. Tiden flyver bare af sted og vi får intet udrettet. Den ene dag går efter den anden, og vi er ikke kommet nogen veje.

Tålmodighed er en dyd. Er man ikke tålmodig, ja da er det modsatte, at være utålmodighed. Et godt resultat er ofte betinget af tålmodighed.

Beslutsomhed: På et eller andet tidspunkt er det nødvendig at tage en beslutning. Det er jo også vigtigt at tage den rigtige beslutning; men det må briste eller bære. Det er altid forbundet med risiko, at tage en beslutning. Det er ingen skade til at være flere om at tage en beslutning.

Engagement: Her viser jeg min interesse; men at være uengageret er det modsatte. Det har ingen interesse.

Ærlighed er en dyd. En meget nødvendig sag. Man kommer længst med ærlighed, og man vinder stor respekt i sin omgangskreds; men også hos chefen vinder man respekt og agtelse når man er ærlig.

Fleksibilitet er en rigtig stærk sag, for da er man villig til at omstille sig, og ind imellem gøre undtagelser ved at udføre andre opgaver end de sædvanlige. Det kan også være nødvendigt at være fleksibel, fordi man havner i nogle andre forhold end de sædvanlige.

Fleksibilitet kan vise mig nye veje, som kan være inspirerende.