Debut og forlovelse.

Debut og forlovelse.

Efter at have indspillet i ”Peer Gynt” og drengen i ”Landsoldaten” 1886, havde P.A. Rosenberg* fra Dagmar Teatret set, at der i Anna Halberg var store muligheder for, at hun kunne blive en af de personligheder, der kunne føre drømmen om en strålende skuespiller frem på den danske scene.

Kun 16 år gammel, d. 18. april 1892 debuterede Anna Halberg som Rosette i Mussets: ”Man skal ikke spøge med kærlighed.”

Anna havde en nydelig skikkelse, smukt udtryksfuldt ansigt, et følsomt væsen. Hun opnåede at blive publikums yndlinge. Nogle syntes dog at hun var for ung og umoden. Gustav Wied** skrev til Anna Halberg. Denne ret bizarre forfatter skrev bl.a. at han syntes, der var for meget kysseri, og at han var parat til at myrde hendes medspiller Martinius Nielsen.***

*Peter Andreas Rosenberg 1858-1935 forfatter. Skrev digte og samtidsdramaer. Virkede som teaterinstruktør.

**Gustav Wied 1858-1914 forfatter. Voksede op på en proprietærgård på Lolland. Student 1886. Idømtes 1892 14 dages fængsel for usædelig skribentvirksomhed. Har i romaner fortalt dramatisk, skildret småkøbstadens mennesker. Bedst kendes ”Livsens ondskab” 1899 og ”Knagsted” begge forenet i en TV udsendelse fra 1971. Hans største publikumssucces var enakteren ”Skærmydsler” fra 1901.

***Martinius Nielsen 1859-1928 skuespiller og teaterleder, gift med den lige så berømte Oda Nielsen. Debuterede i 1880 på Casino. Direktør for Dagmarteatret, som han ledede dygtigt 1897-1909, da han gik fallit, efter at A.L.B. havde forladt teatret. A.L.B. var for øvrigt gift med Oda Nielsens broder, Otto Larsen. (A.L.B. er en forkortelse af Anna Larssen Bjørner. Født Halberg).

Ingen tvivl om at ”den lille Anna” som alle kalder hende, ikke kun er en bedårende ung pige med en dejlig skikkelse; men hun er også i besiddelse af et naturtalent.

Gustav Wied
Gustav Wied

Gustav Wied skriver flere breve og inden årets udgang har han friet til den skønne og fået hendes ja. Han gik op på kvisten og bad om Annas hånd hos ”enkegrevinden” som han kaldte fru Halberg. Gustav Wied rejste til Stege og sendte i de følgende uger mange, små epistler, hvori han kaldte Anna sin lille ”Ferdinand”. Det kunne Anna ikke lide at blive kaldt; men hun er alligevel meget betaget af sin berømte kæreste. Stadig tiltaler hun ham dog som ”De”; men hun drister sig til at spørge om hans alder. Han svarer: ”Lille Ferdinand, jeg tror, at jeg har sagt til dig, at jeg aldrig bliver ældre end 27 – og så må du snart sige ”Du” til din kæreste.”

Gustav Wied var faktisk fyldt 33 år. Der skulle ikke gå så lang tid, inden begge fandt ud af, at forlovelsen var en beklagelig fejltagelse.

Anna Larssens Bjørners kommentar til forlovelsen: ”Hvad der fik mig til at give dette ja, stod mig naturligvis ikke dengang klart. Senere forstod jeg, at det udelukkende var en barnlig betagethed over, at en sådan berømt mand kunne se til min ringhed og tænke på at give sit navn til mig, der stod så langt under ham i verdenserfaring og klogskab.”

Endnu en WordPress-blog