Datan

DATAN!

 Mand hovmodigNavnet på en oprører fra 4 Mosebog kapitel 16. Sammen med tre andre gjorde Datan oprør mod Moses.

Datan er eksemplet på et menneske som føler sig tilsidesat. En sådan kan påvirke andre negativt. Levitten Kora var foregangsmanden der satte oprøret i gang. Dette fik to andre til at gå med på vognen. Den ene af de to hed Datan. Han fik nogle oprørske ideer. Hans klage gik ud på at de fremdeles befandt sig i ørkenen. Det var jo meningen at de skulle til det land som Gud havde bestemt for dem. Årsagen var i virkeligheden ikke at de befandt sig i ørkenen. Årsagen var misfornøjelse og misundelse. Han og broderen Abiram som havde allieret sig imod Moses var i bund og grund misundelige på Moses. Der var til sidst 250 personer der gik med i komplottet mod Moses. Gud måtte på en stærk måde bekræfte overfor folket at Moses var en Guds tjener udvalgt til opgaven at lede og føre folket ud af Egypten til det forjættede land. Moses havde ingen skyld i at de var havnet i ørkenen. Folket var ikke parate til at indtage landet.

Det var muligt at de kunne begrunde deres klage med at de var fra Rubens stamme. De mente måske at deres tilholdssted berettigede dem til en anden status, da Rubens stamme skulle være den ledende gruppe efter alderen. Det er næsten altid muligt at finde gode grunde og argumenter for misundelse.

Tiderne har ændret sig så, vi ser ikke de samme katastrofe konsekvenser som vi så her ved dette oprør; men vi må aldrig indbilde os selv at Gud er ligeglad med misundelse.

Cracked asphalt road
Cracked asphalt road

De som giver efter for misundelse kan se ud til at overleve; men der er fremdeles muligheder for at blive begravet levende på grund af misundelse og jalousi, måske ikke bogstaveligt som her hvor jorden åbnede sig og slugte alle oprørerne; men åndeligt er det muligt at blive begravet levende.

Gud bryder sig ikke om klage og brok. Gud ville lukke munden på israelitterne for han var træt af at høre på deres evindelige klager. Uanset hvad Gud gjorde, var deres klage stadig ikke forbi.

Klagesang ser ud til at være forbundet med mennesket.