Komfortzone

Komfortzone!

37444_398701906533_637381533_4836482_3833728_s

Tryghedszone, sikkerhedsnet, fred og ingen fare.

Vi har ofte en tendens til at befinde os i vor egen komfortzone; men det gælder om at opleve noget. Komfortzonen forhindrer os i at komme ud af båden og gå på vandet. Vi bliver bange for at synke. Komfortzonen er vores sikkerhedsnet. Det der ligger udenfor den zone gør os utrygge og bange. Det er det uforudsigelige. Vi ved ikke om det går godt eller skidt. Det kan også være at det går dårligt i begyndelsen, og det hele ser håbløst ud, uanset så er det ikke umuligt at vinde spillet. Bedre at gøre forsøget, end ikke at prøve.

Livet kan ikke forudses. Vi ved ingenting om fremtiden. Ulykker og kriser kan ikke forudses.

Vovemodet må kaldes frem i os, livet skal leves med mange rige oplevelser og eventyr; men komfortzonen vil vi gerne bevare. Det behøver ikke at være de store bedrifter der skal udøves for at opleve noget spændende; men vi må vove noget for at vinde noget. Det gælder om at opleve noget inden vi forlader denne verden. Tilbageblik over livet når vi bliver ældre behøver ikke kun at være gode oplevelser; men uanset hvad liver byder på godt og ondt, vil der altid være noget der har været godt.

Hvordan kommer jeg ud af min komfortzone?

Gode vaner gør os trygge. Traditionerne er vores sikkerhedsnet, fordi det er afprøvet af andre. Vi går i andres fodspor. Vaner og tryghed kan faktisk blive en form for afhængighed. Vi tør ikke afprøve noget nyt. Vi kan vælge at blive i vores egen komfortzone; men vi kan også træde ud og gå ind i det uforudsigelige. Når vi bliver ældre vil vi kunne se tilbage på en anderledes oplevelse. Vi kan dele oplevelser med andre, berige vore omgivelser.

Når vi mister, behøver tabet ikke at forhindre os i at komme videre. Vi har brug for en sørgetid når vi mister; men for alt i verden bør vi på et tidspunkt rejse os og komme videre. Det er ikke altid let; men det er en livsbetingelse at ikke give op.

Sygdom kan bremse og hæmme os i livets udfoldelse; men mange eksempler på kampmod hos mennesker endog sengeliggende har vist os at livet kan give gode oplevelser også under sådanne vilkår.

Hver femte dansker bliver i mere eller mindre grad ramt af depression. Det er svært at forstå hvorfor; der er mange der har en forklaring på hvorfor nogle rammes af depression. Det er ikke altid dem vi regner med der rammes. Nogle har svært ved at overvinde en depression; medens andre kommer op igen.

Der er mange årsager til at en depression opstår. En af årsagerne kan være: Bekymringer eller grublerier.

Negative tanker kan vedligeholde en depression. Katastrofetanker, ulykker, sorg kan være årsagen. Dødsfald, skilsmisser, dårlige arbejdsvilkår, sygdom, ægteskabsproblemer osv. Der kan være så mange årsager. Ingen kan beskytte sig mod det uforudsigelige. Vi kan undre os eller blive chokerede over at noget sker for os. Vi mente os at være sikre og beskyttede mod den slags uventede begivenheder.

Det gælder om for os at lære hvordan vi takler og styrer de tunge tanker som hele tiden vil undertrykke os. Depression er vejen til at blive passiv. Derfor er det nødvendig at vende sit fokus væk fra det tunge og se på noget andet, eller lytte til naturens lyde. De negative tankebygninger skal nedbrydes, mønstret knækkes, og nogle nye tanker skal bygges op for at styrke det mentale overskud. Det er ikke noget der sker på et øjeblik; men det er en øvelse som på længere sigt hjælper mig med at styre mine tanker væk fra depressionen.

Positive tanker fornyer og forstærker. Genskabt overskud gør mig igen kreativ og aktiv. Ofte er det ikke muligt at genskabe nyt overskud i gamle miljøer. Det kan være nødvendigt at bryde med det bagland, de forhold, kår eller den baggrund der er årsagen til missæren.

Sikkerhedskontrollen

Til sidst en tegning som henviser til en bibelhistorie fra Det Gamle Testamente. Der var på den tid en hyrde dreng som med sit mod turde gå op imod kæmpen Goliat. Ingen turde stille op; men David som senere blev konge i Israel; meldte sig som den der ville gøre det af med Goliat. David var på det tidspunkt en ung hyrdedreng. Han havde ingen erfaring i krigsudøvelse. Han havde ingen oplæring fået i brug af våben. Ingen rustning kunne passe til ham. Det så ud som om at omstændighederne og vilkårene for at vinde sejr over denne kæmpe var en umulighed for den unge David. Alle i Israel rystede af skræk når de så og hørte kæmpens trusler om død og ødelæggelse. Denne historie bruges ofte når vi skal forklare og sætte ord på vore vanskeligheder. Hvordan bekæmper jeg min Goliat? Hvordan flytter jeg det bjerg som står foran mig og hindrer min videre fremfærd? Frygt får os til at skælve, mod kan give os sejren.

David havde mod. Han viste ingen frygt; men modet kom fra Gud. Han stolede på Gud. Han satte sin lid til Abraham, Isak og Jakobs Gud. Goliat blev besejret af en hyrdedreng med en stenslynge og nogle sten. Det er muligt at vinde sejren.