Lederne opfordres til at kommunikere med deres følgere!

Magtmennesket

Lederne opfordres til at kommunikere med deres følgere!

Det er mere almindeligt end man tror at ledere er magtmennesker i en sådan grad at det ødelægger den gode stemning, og trygheden for dem de har i deres følge.

Er det på en arbejdsplads er det ubehageligt; men det forekommer også i kirker endog til og med i frikirker; måske endda mere almindelig i frikirker end i andre kirkesammenhæng.

Det er et vigtigt emne som har noget med trivsel og miljø at gøre. Ledere arbejder med mennesker, og har et særligt ansvar for god trivsel. Det gør sig gældende både i samfundet og i kirkemiljøet. Trivsel og udvikling er vigtigt for de mennesker som er med i følget.

Mange mennesker igennem historien, har gjort sig mange negative oplevelser, når det gælder ledere. Det er både historien langt væk i fortiden; men der findes også historier i nyere tid.

Jeg har selv været udsat og oplevet problematikken med ledere. Jeg har også talt med andre som har været udsat. Det er ikke alle der formår at bearbejde sådanne negative oplevelser. Det er ikke fysisk vold; men faktisk kan det værre lige så alvorligt og smertefuldt; selvom det er af psykisk eller åndelig art. Det ødelægger en masse for de mennesker der bliver udsatte.

Problemet med magtmennesker er, at der ikke behøver at være mange af dem. En er nok, og kan forvolde stor skade. Et eneste magtmenneske i en menighed er nok til at nogen forlader kirken. Dem der konfronteres med sådant er måske stærke individer; men de gider ikke være i kløerne på en sådan person. Samarbejde og kommunikation er at foretrække, også når resultater skal opnås. Magtmennesker ved ikke altid at de er et problem; men når der kommer splittelser er det dem som er årsagen; men de andre får skylden. Det er svært at forsøge at redde en splittelse, for det opdages næsten altid først når det er for sent. Magtmennesker findes overalt i alt slags lederskab. Er det i kirken er det rådden frugt som efterlades, og det på grund af dårlig ledelse. Det er ikke følgernes skyld; men de bliver taberne i hele forløbet, og også er der nogle som skades for livet. Magtmennesker lever ofte på en illusion om at være de bedste ledere. Magtmennesker belønner dem som berømmer dem; men den som mener noget andet end magtmennesket risikerer få ubehagelige oplevelser med i deres livserfaring, og de betragtes som modstandere. En modstander bliver af et magtmenneske tromlet ned, og er det muligt bliver modstanderen tværet ud og fjernet fra al indflydelse. De fleste i følget tør ikke tage kampen op og de betragtes som trofaste.

Magtmennesket vil ikke samarbejde, og ønsker ikke andre op på sit niveau. Når en modstander skal bekæmpes handler det om at ødelægge personens rygte eller også ødelægge selvtilliden.

I de fleste tilfælde når nogen vover at tale om det i følget bliver der næsten altid sagt: Det må du da helt have misforstået. Magtmennesker er jo smarte og veltalende. Modstanderen for sjældent nogens sympati. Derfor er det de færreste som tager tyren ved hornene.

Hvad kan vi gøre for at forhindre dette? Det er nødvendigt at lytte til de personer der betror sig til dig om et sådant problem. Lad værre med at lade magtmennesket besnære dig. Lyt til modstanderen.

Vi taler meget i kirken om at bære gode frugter. Se da på frugten. Spørg gerne dem der er følgerne hvordan de har det, så må man jo bare håbe at de tør sige det som det er. Det er vigtigt at alle i et lederskab fungerer, og at også følgerne har det godt.

Du som har været konfronteret med et magtmenneske eller kender en der har. Løft det frem i fællesskabet. Det skal ikke ligge i det skjulte og ulme. Det skal frem i lyset.

Det eneste der kan løse problemet er at turde bryde tavsheden. Du som er leder har du kontakt med dine følgere. Lad værre med bare at tale med andre ledere. Tag følgernes ord alvorligt. Alle har lov til at ytre sig også om det er kritik. Det kan jo være en misforståelse; men det kan også være berettiget; men årsagen er manglende kommunikation og relation. Det er ofte et længere varende problem som er blevet et mønster, og det er blevet en rådden frugt som vi må se at få ryddet af vejen.